Ukrayna’nın işgalinden sonra NATO üyesi olmak isteyen Finlerin sayısı arttı

NATO üyeliği önce parlamentoda tartışılacak

Ukrayna’nın işgalinden sonra NATO üyesi olmak isteyen Finlerin sayısı arttı




Ukrayna’nın işgalinden sonra NATO üyesi olmak isteyen Finlerin sayısı arttı 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO‘ya üye olmak isteyen Finlandiya vatandaşlarının sayısında önemli artış yaşanıyor.

Finlandiya vatandaşları, Rusya ile 1340 kilometre uzunluğundaki ortak sınır, 1939 ve 1944 yıllarında yaşanan iki savaş yüzünden Rusya’ya karşı geleneksel olarak her zaman ihtiyatlı yaklaşılması düşüncesindeydi.

Finlandiya’da NATO’ya katılımı destekleyenlerin oranı uzun süre yüzde 20’yi geçmedi. Bu oran, Rusya’nın tek taraflı Kırım’ı işgalinden sonra da fazla değişmemişti.

Ocak ayında bu oran yüzde 28 iken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’tan bu yana NATO üyeliğini destekleyenlerin oranı kısa süre içinde yüzde 53’e çıktı.

Sağlık çalışanı Mirja Uosukainen, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, son gelişmeler dünyanın güzel bir yer olduğunu ve artık korkmamamız gerektiğini düşünmekten vazgeçmemiz gerektiğini gösterdi.” diyerek endişelerini dile getirdi.

Daha önce ülkesinin NATO’ya girmesine sıcak bakmadığını söyleyen Uosukainen, artık acilen ülkesinin ittifaka girmesini düşünmeye başladığını ifade etti.

İş insanı Timo Hoikka ise “Şimdi elbette ne yönde adım atacağımızı daha dikkatli bir şekilde hesaplamamız gerekiyor. Ama kesinlikle o yöne doğru (NATO üyeliği) ilerlememiz gerekiyor.” diyerek ülkesinin ittifaka girmesini daha fazla istediğini dile getirdi. Daha önce de NATO üyeliğine sıcak baktığını kaydeden Hoikka, komşu ülkenin son işgalinden sonra her zamankinden daha fazla NATO üyeliğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Bir hafta içinde vatandaşlar tarafından başlatılan ve kısa zamanda 50 bin kişinin imza attığı kampanyada, konunun parlamentoda acilen tartışılması istendi.

NATO üyeliği önce parlamentoda tartışılacak

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanı Mika Aaltola, ABD’de ikiz kulelere yönelik terör saldırısını hatırlatarak, “Bu da Finler için adeta Avrupa’nın 9/11’i. Bu işgal Finlerin NATO’ya katılım konusunda görüşlerini de değiştirdi" ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili acele bir karar vermek istemediği açıklayan hükümet ise kesin bir karar verilmeden önce konunun en kısa zamanda parlamentoda tartışılacağı güvencesini verdi.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, hükümetin de konuya gelecekte sıcak bakabileceği mesajını vererek, “Şu anda tavrımız NATO ile üye olmadan, ittifakla çok yakın iş birliğinin bize iyi yarar sağlayacağı yönünde. Krizden sonra kararımızın ne olacağına bakacağız.” dedi.

Muhalefet NATO'ya girmek istiyor

Finler nisan ayında oy atmak için sandık başına gidecek. Son anketler, NATO’ya girmek isteyen muhalefetteki “ulusal koalisyonun” seçimlerde daha şanslı olduğunu gösteriyor.

Bu siyasi oluşumun lideri Petteri Orpo, Reuters’e yaptığı açıklamada iktidara geldiklerinde NATO’ya tam üye olmak için gerekli girişimleri yapacaklarını belirterek, diğer partilerin de kendilerine destek vermeleri gerektiğini söyledi.

EURO NEWS