Uluslararası medya kuruluşları Rusya'yı terk ediyor
"Bağımsız gazetecilik suç haline geliyor"
Uluslararası medya kuruluşları Rusya'yı terk ediyor
BBC'nin ardından CNN, Bloomberg gibi diğer uluslararası yayın kuruluşları da Rusya'daki yayınlarını askıya alma kararı aldı. Yayın kuruluşları kararlarına, Rusya'daki yeni medya yasasını gerekçe gösterdi.
BBC'nin ardından, ABD merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg ile Kanada'nın kamu yayın kuruluşu CBC/Radyo Kanada da Rusya'daki yayınlara ara verildiğini duyurdu.
"Bağımsız gazetecilik suç haline geliyor"
CNN'den yapılan açıklamada, "Biz mevcut durumu ve atılacak adımları değerlendirmeye devam ederken CNN Rusya'daki yayınlarını durduracak" ifadeleri kullanıldı.
Bloomberg'den yapılan açıklamada ise Rusya'daki yasa değişikliğinin bağımsız gazeteciliği "suç haline getirmeyi" amaçladığı ifade edildi. Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait yazılı açıklamasında, yasanın "normal gazeteciliğin herhangi bir türünü devam ettirmeyi" olanaksız kıldığını belirterek, Bloomberg'in bu nedenle Rusya'daki yayınlarını geçici olarak durdurma kararı aldığını söyledi.
Kanada'nın devlet yayın organı CBC'den de benzer bir açıklama geldi. Gelişmelerin büyük kaygı uyandırdığının belirtildiği açıklamada, "Mevcut durumdan ve gazeteciler ile çalışanlarımızın güvenliğinden ötürü Rusya'daki yayınlarımızı durdurma kararı aldık; bu esnada yasanın bizler için ne anlama geldiğini incelemeye devam edeceğiz" denildi.
İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC de cuma günü Twitter'den yapılan açıklama ile Rusya'daki yayınların durdurulduğunu duyurdu. BBC Genel Müdürü Tim Davie, "Yeni yasal düzenleme bağımsız gazeteciliği suç haline getiriyor. Bu yüzden gazetecilerimiz ve çalışanlarımızın güvenliği için şimdilik işlerini askıya aldık" açıklaması yaptı.
Duma'da kabul edilmişti
Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma, "sahte haber paylaşımını" suç sayan, orduyu itibarsızlaştıran ve Rusya'ya karşı yaptırım çağrısında bulunan haberlere karşı yaptırım öngören yasayı dün kabul etmişti. Putin'in imzalamasıyla yürürlüğe giren yasa, "kasıtlı şekilde sahte haber yayanlara" 10 yıl hapis cezası verilmesini, söz konusu haberlerin "önemli sonuçlar" yaratması halinde cezanın süresi 15 yıla kadar çıkabilmesini öngörüyor.
Rus medya denetleme kurumu Roskomnadsor, cuma günü Deutsche Welle'nin yanı sıra BBC Rusça Servisi, Rusça-İngilizce yayın yapan internet gazetesi Meduza ve ABD tarafından finansmanı sağlanan Prag merkezli Radio Free Europa/Radio Liberty'nin internet sitelerine erişimi kısıtlamıştı.
Deutsche Welle Türkçe