*Üniversiteye hazırlanan öğrenciler mağdur

LGS kararı doğru

*Üniversiteye hazırlanan öğrenciler mağdur


Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) tarihi iki hafta ertelenerek 20 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ise 1 ay erkene alınarak, 27-28 Haziran’da gerçekleştirileceği duyuruldu.

LGS tarihinin değiştirilmesi kararını olumlu bulduklarını belirten DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Zeynep Dereli, YKS tarihinin erkene alınması kararı için ise “Son derece yanlış ve mahsurlu olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

LGS kararı doğru

Yaklaşık 2,5 aylık bir süreyi karantinada geçiren ortaokul son sınıf öğrencilerinin, normalleşme sürecine girilmeden LGS’ye girmeleri doğru olmayacağını aktaran Zeynep Dereli, “Uzun süreli karantinada psikolojileri bozulmuş öğrencilerin, bir rehabilite süresine ihtiyaçları vardı. Haziran başında okulların da açılacağı düşünülürse, öğrenciler, 3 haftalık sürede, okullarında arkadaşları ve öğretmenleriyle bir araya gelerek hem moral bulacak, hem de bu sürede, son dönemeçte, eksiklerini olabildiğince tamamlama ve bildiklerini pekiştirme fırsatı yakalayacaklardır. Genel prensip itibariyle, bir sınavın ertelenmesi, öne alınmasından daha uygundur” dedi.

YKS, tarihi öğrenci aleyhine

Zeynep Dereli, YKS’nin 1 ay erkene alınması için ise “Kanaatimizce bu erkene alma son derece yanlış ve mahsurlu olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

Genel prensip itibariyle, bir sınavın öne alınmasının öğrencinin aleyhine bir durum oluşturduğuna ve mağduriyet doğuracağına dikkat çeken Dereli, “Gerek psikolojik olarak, gerek çalışma düzeni ve gerekse mantalite itibariyle kendisini 25-26 Temmuz tarihine hazırlamış bir öğrenci, bir anda sınavın 1 ay erkene alınmasıyla, afallar, bocalar. Bu durum öğrencinin sınava hazırlanmada kurduğu bütün düzeni alt üst eder, öğrencide konuların yetişmeyeceği korkusuyla paniğe yol açar” diye konuştu.

Şu durumda öğrencilerin mevcut konuları yetiştirememe riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Dereli, “Genel itibarla, sınav tarihlerinin sık sık değişmesi, moral ve konsantirasyonu bozar, güven kaybına yol açar” dedi.