Uygur kuruluşlarından soykırıma son verilmesi çağrısı

Uygurlar Müslümanlardan İslami duyarlılık istiyor!

Uygur kuruluşlarından soykırıma son verilmesi çağrısı


Uygur kuruluşlarından soykırıma son verilmesi çağrısı

52 Uygur kuruluşu, Suudi Arabistan'da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le bir araya gelen devlet başkanlarına ve uluslararası kuruluşların liderlerine, Pekin'in Uygurlara karşı işlediği vahşet suçlarını kınama ve sürmekte olan soykırıma son verilmesi çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan'a iki gün sürecek bir ziyaret gerçekleştiren Xi Jinping, bu ziyarette 30'dan fazla devlet başkanını ve uluslararası kuruluşların liderlerini bir araya getiren "Suudi-Çin" ve "Arap-Çin" zirveleri de dahil olmak üzere çeşitli zirvelerde yer alacak.

20 ülkeden 52 Uygur kuruluşu, yapılacak zirveye katılan Müslüman liderlere çağrıda bulunarak Pekin yönetiminin Uygurlara karşı devam eden soykırımına karşı tavır alma ve soykırımı "kınama görevlerini hatırlattı". Yayınlanan ortak bildiride, "Bunu yapmamak, ümmetin ortak İslami değerlerine bir ihanet olacaktır" ifadesi yer aldı.

Suudi Arabistan'da Xi Jinping'le görüşecek devlet liderlerinin, Uygur Müslümanlarına karşı soykırımdan sorumlu bir rejimin lideriyle görüştüklerinin farkında olması gerektiğinin altını çizen Dünya Uygur Kongresi (WUC) Başkanı Dolkun İsa, "Özellikle Müslüman çoğunluklu devletlerin başkanları, Uygur soykırımı konusundaki sessizliğini acilen bozmalı. İslami değerlere sahip çıkmak onların dini sorumluluğudur" dedi.

WUC'da yayınlanan bir basın bildirisinde, "Uygur kuruluşları, milyonlarca Uygur'un keyfi olarak toplama kamplarında dini inançlarından ve ritüellerinden vazgeçmeye zorlandıkları Uygur soykırımı konusunda Müslüman çoğunluklu ülkelerin sessiz kalmasından duydukları büyük hayal kırıklığını çeşitli vesilelerle dile getirdiler. Ayrıca Doğu Türkistan'da binlerce cami, türbe, mezarlık ve dini öneme sahip diğer yerler yıkıldı veya hasar gördü. Ayrıca Doğu Türkistan'da birçok dini uygulama yasaklandı. Örneğin, Uygurların çocuklarına İslami isimler vermesi ve Ramazan ayında oruç tutması engellenirken, domuz eti yemeye ve içki içmeye zorlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Ekim ayında, BM İnsan Hakları Konseyi'nde, nüfusunun çoğu Müslüman olan birçok ülke, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCHR) Doğu Türkistan'daki duruma ilişkin değerlendirmesini tartışmayı amaçlayan bir karara aleyhte oy kullanıldığını ve çekimser kalındığı hatırlatılan bildiride, "Bu ülkelerin, tam da bunun için kurulmuş olan İnsan Hakları Konseyi'nde tartışma alanı açmamaları, İslam'ın temel değer ve ilkeleriyle çelişmekte" olduğu belirtildi.

KARAR