Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalarla işbirliği yapan şirketlere yaptırım

36 ÜLKE BU KAMPANYAYI DESTEKLİYOR

Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalarla işbirliği yapan şirketlere yaptırım




AP Milletvekili Glucksmann, Çin'de Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalarla iş birliği yapan şirketlere yaptırım uygulanması için AB'nin bir yasal düzenleme hazırladığını duyurdu. Nike, Apple ve Puma gibi onlarca ünlü marka ‘Uygur iş gücü sömürüsüne son’ kampanyası başlatmıştı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Raphael Glucksmann, Çin'de Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalarla iş birliği yapan şirketlere yaptırım uygulanması için AB'nin bir yasal düzenleme hazırladığını duyurdu.

36 ÜLKE BU KAMPANYAYI DESTEKLİYOR

Glucksmann; Amazon, Nike, Apple ve Puma gibi onlarca ünlü markanın, Uygur Türklerinin Çin'de zorla çalıştırıldığı fabrikalarla iş birliğini sona erdirmesi için "Uygur iş gücü sömürüsüne son" kampanyası başlattığına dikkat çekerek, küresel çapta 36 ülkeden 200'e yakın insan hakları örgütünün bu kampanyayı desteklediğini belirtti. 

AB milletvekili ise parlamentonun bu konuda bir yasal düzenleme üzerinde çalıştığını, kendisinin de AP İnsan Hakları Alt Komisyonu'nda raportör olduğunu ifade etti.

Başlatılan boykot kampanyasıyla, Adidas ve Lacoste gibi şirketler Çinli tedarikçilerle işbirliğine son verdiklerini açıkladı. Birçok büyük firma 12 ay içinde bölgeyle ilişkisini keseceğini duyurdu.

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu ASPI’nin raporunda, Uygurların Çin’deki devlet destekli fabrikalarda zorla çalıştırıldığı belirtildi. Söz konusu fabrikalarının 83 küresel marka için üretim yaptığı ifade edildi. 80 bin Uygur kökenli "modern kölenin" 9 eyaletteki 27 fabrikaya gönderildiği kaydedildi.

ZULME KARŞI KÜRESEL BOYKOT

Dünyanun önde gelen markalarının Çinli tedarikçilerle ilişkilerini keseceklerini Karar gazetesi  "Zulme karşı küresel boykot" manşeti ile duyurmuştu. 

Çin’in Doğu Türkistan’da yıllardır sürdürdüğü sistematik işkenceye karşı oluşan insanlığın ortak hassasiyeti, küresel firmaları boykota sürükledi. Bölgedeki fabrikalara yönelik ‘Her 5 tekstil ürününden biri Uygurların insanlıkdışı şartlarda çalıştırıldığı fabrikalarda üretiliyor’ raporu sonrası Adidas’tan Lacoste’a dünya devi markalar ‘Bu zulme ortak olamayız’ deyip Çinli tedarikçilerle ilişkilerini keseceklerini duyurdu.     

KARAR