Uzmanlar Paşinyan’ın açıklamalarını KARAR’a değerlendirdi

‘Meds Yeghern’ adımı aradaki iklimi değiştirir

Uzmanlar Paşinyan’ın açıklamalarını KARAR’a değerlendirdi


Uzmanlar Paşinyan’ın açıklamalarını KARAR’a değerlendirdi: ‘Meds Yeghern’ adımı aradaki iklimi değiştirir

Karabağ’daki yenilgi nedeniyle muhalefetin hedefe koyduğu Ermenistan Başbakanı Paşinyan bir kez daha ülkesinin tavrında değişikliğe gitti. 1915 olaylarıyla ilgili ‘Soykırım’ yerine ‘Meds Yeghern’ diyen Paşinyan’a muhalefet sert tepki gösterdi. Uzmanlar ise “İfadeler Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin yumuşamasına, iklimin değişmesine yol açar” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, iktidardaki partisi Sivil Sözleşme’nin siyaset okulu için hazırlanan ‘Ermenistan Cumhuriyeti’nin Sosyal Psikolojisi’ konulu hitabını, kişisel Facebook sayfasında yayımladı. 17. yüzyılın başında İran Şahı Abbas tarafından Ermenilerin İran’a göç ettirilmesinin halkın sosyal psikolojisi üzerinde derin etkileri olduğunu savunan Paşinyan, 1915 olaylarına da değindi.

Paşinyan, 1915 olayları için Ermenistan’da kullanılan ‘soykırım’ yerine ‘Büyük Felaket’ (Meds Yeghern) ve ‘kırım’ sözcüklerini kullandı. Muhalefetin sert tepki gösterdiği Paşinyan’ın sözleri ülkede gündem oldu. Uzmanlar ise ifadelerin yumuşatılmasını Türkiye ile bir normalleşme adımı olarak yorumladı.

Paşinyan’ın açıklamalarını değerlendiren KARAR Yazarı Galip Dalay “Bu tanımlama Ermenistan’ın resmi pozisyonunda bir değişimi ifade etmiyor. Fakat bu ve benzeri ifadelerin kullanımı Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin yumuşamasına, iklimin değişmesine yol açıyor. Paşinyan zaten Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istiyor, net bir pozisyon alıyor. Bunun için bir bedel ödemeye hazır. Çözüm yanlısı bir tavır alıyor. Paşinyan’ın bu cesareti ve kararlılığı büyük bir imkan, 2020 savaşından sonra bölgede yeni bir denklem oluştu. Azerbaycan işgal altında olan topraklarını geri aldı. Bu durumda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzelmesi için uygun bir zemin de sunuyor. Güney Kafkasya’da ortaya çıkan bu yeni denklem Ermenistan’da Paşinyan’ın ortaya koyduğu siyasal yaklaşım ve siyasal cesarete karşılık beklenebilir. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan üçgeninde karşılık verilirse ilişkiler düzelir. Bu yaşandığı takdirde Rusya’nın bölgesel ağırlığı etkisinden tedrici bir azalma yaşanabilir. Rusya’nın bu süreci baltamak için adım atması muhtemel” dedi.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Barış Adıbelli ise “Paşinyan, kendisinden önceki liderlerden farklı bir strateji izliyor. Paşinyan, Karabağ’daki mağlubiyeti jeopolitik bir kazanca dönüştürme arayışında ve bu kapsamda Azerbaycan ve Türkiye ile olan ilişkileri normalleştirme yolunda adımlar atıyor. Bu durum Türkiye’ye karşı yapılmış bir jest. Ancak Paşinyan bu jeste karşılık Türkiye’den de belki bir jest beklemektedir. Kuşkusuz Paşinyan Zengezur koridoru ile ilgili de bir jest yapsaydı güzel olurdu” ifadesini kullandı. Uluslararası ilişkiler uzmanı Ali Fuat Gökçe ise Paşinyan’ın aktivist kimliği ve işbirliği odaklı politikaları, ülkenin refahı için olumlu bir adım olarak görülmeli. Ancak şahin siyasetçilerin baskısı ve içerideki muhalefet, Paşinyan’ın bu politikalarını hayata geçirmesini zorlaştırıyor.