Uzmanlardan Avrupa için felaket senaryosu

Matematik yalan söylemez, her yer İtalya gibi olacak

Uzmanlardan Avrupa için felaket senaryosu


Uzmanlardan Avrupa için felaket senaryosu: Matematik yalan söylemez, her yer İtalya gibi olacak

Avrupa'da salgın hastalık modellemesi yapan uzmanlardan korona virüsü konusunda sert bir uyarı geldi: Diğer ülkeler, İtalya'nın iki hafta gerisinden geliyor. Mesele mevcut hasta sayıları değil, bu sayıların nasıl değiştiği. Yeterli önlem alınmaması halinde hepimizin İtalya gibi olacağız.

DUVAR – Dünya Sağlık Örgütü’nün korona virüsü salgının merkez üssü olarak Avrupa’ya işaret etmesinin ardından, uzmanlardan uyarı geldi. The Independent gazetesinin haberine göre, önde gelen uzmanların geliştirdiği matematiksel modeller, yeterli önlem alınmaması halinde İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere için İtalya’dakine benzer bir senaryo öngörüyor. Uzmanlar, tespit edilmiş vaka sayılarının virüsle ilgili doğru bir tablo çizmediği konusunda uyarıda bulunuyor.

‘HER BİR KİŞİ ORTALAMA 2.5 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR’

University College London’daki Genetik Enstitüsü’nün direktörü Francois Balloux, “İtalya İngiltere’nin ve Avrupa’nın geri kalanının iki hafta önünde” derken, virüsün tespit edilemediği durumlarda hasta sayısının her beş günde ikiye katlandığına dikkat çekti. Buna göre, virüsü kapan ancak karantinaya alınmayan her bir kişi hastalığı ortalama 2.5 kişiye bulaştırıyor. Önlem alınması gerekliliğinin altını çizen Balloux, matematiğin ortada olduğunu belirterek “Uzaya roket göndermiyoruz. Önce iki, sonra dört, sonra sekiz, sonra 16 vaka oluyor” dedi.

‘MESELE SAYILARIN NASIL DEĞİŞTİĞİ, ŞU ANKİ SAYININ BİR ÖNEMİ YOK’

Almanya’da federal hükümete bağlı Robert Koch Enstitüsü için enfeksiyon hastalıkları modellemeleri yapan ve Humboldt Üniversitesi’nde profesör olan Dirk Brockmann ise başka bir noktaya dikkat çekti. Brockmann, tespit edilmiş vaka sayısını anlık olarak incelemenin söz konusu virüsün davranışını doğru yansıtmadığını anlatarak, “Bu, bir otobandaki arabaların fotoğrafını çekmekten farksız. Mesele, sayıların nasıl değiştiği” diye konuştu. Bu yaklaşıma göre, sayılara ilişkin mevcut ‘fotoğraf’ aslında iki hafta öncesine ait olabilir.

The Independent@Independent

Epidemiological models show Europe faces Italy-like coronavirus surges within weeks https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-news-update-covid-19-mathematical-model-epidemiology-a9402131.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1584210508 …

Epidemiological models show Europe faces Italy-like coronavirus surg…

Some of the world’s top experts tracking the spread of the coronavirus predict that in a matter of weeks much of Europe could be facing a surge in cases similar to the one that has locked down Italy,

independent.co.uk

35

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

35 kişi bunun hakkında konuşuyor

 

İSPANYA’DA SAYI 250 BİNE ÇIKABİLİR

Uzmanların hesaplamalarına göre, Avrupa’da yeterli önlem alınmaması halinde ve vaka sayısının her beş günde bir iki katına çıktığı tespitine dayanarak, İngiltere’de 5 bin ila 10 bin, İspanya’daysa bir ay içinde neredeyse 250 bin kişinin hastalanması bekleniyor. Imperial College London’dan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Roy Anderson, “Epidemiyoloji uzmanlarının beklediği sayılar böyle. Hepimizin İtalya gibi olmamızın çok yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘HÜKÜMETLER, İŞ YERLERİ VE BİREYLER SORUMLU OLMALI’

Anderson, vakalarda patlama yaşanıp yaşanmayacağının devletin sıkı sağlık kontrollerine, hükümet ve iş yerlerinin kararlarına ve bireysel önlemlere bağlı olduğunu vurguladı. İngiliz uzman, “Eğer hükümetler bir şey yapmazsa veya etkili bir şeyler yapmazsa, halk önlem almazsa, o zaman nüfusun yüzde 60’ı enfekte olabilir” diye konuştu.

‘ÖNCEDEN HAREKETE GEÇMEK HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİYOR’

Almanya’daki Halle Üniversitesi’nin medikal mikrobiyoloji bölümünün başkanı Alexander Kekulé ise önümüzdeki haftalarda vaka sayısında artış bekleyen ülkelere hızlı davranma çağrısında bulundu. Gerçek enfeksiyon sayısının gerisinde seyreden resmi rakamlara tepki olarak değil, önceden verilmiş planlı kararla harekete geçilmesinin büyük fark yarattığını söyleyen Alman profesör, “Savaşı kazanıp kazanmayacağınızı belirleyecek şey budur” dedi. (DUVAR DIŞ HABERLER)