Washington Post analizi: Küreselleşme ile sınırları aşan demokratikleşme ve insan hakları değil, çoğunlukla baskı oldu
Economist Intelligence raporuna göre, dünyanın yalnızca %8.4'ünde tam anlamıyla demokrasi uygulanıyor
Washington Post analizi: Küreselleşme ile sınırları aşan demokratikleşme ve insan hakları değil, çoğunlukla baskı oldu
Economist Intelligence raporuna göre, dünyanın yalnızca %8.4'ünde tam anlamıyla demokrasi uygulanıyor
Washington Post’ta Adam Taylor imzası ile yayımlanan ve Freedom House ve Economist Intelligence Unit raporlarından yola çıkarak hazırlanan haber analizinde, dünya genelinde demokrasilerin zor bir sınav verdiğine işaret edildi.
Koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli kısıtlamaların artırıldığına dikkat çekilen analizde, aslında demokrasilerdeki gerilemenin 2016 yılından bu yana istikarlı şekilde artış gösterdiği ve dünyanın sadece yüzde 8,4'ünün tam bir demokraside yaşadığı vurgulandı.
Ayrıca, küreselleşme ile demokrasi ve insan haklarının sınırları aşacağı yönünde bir beklenti olmasına rağmen, beklenenin aksine sınırları aşan şeyin çoğunlukla baskı olduğunu belirten Washinton Post analisti, Ayrıca Freedom House (Özgürlük Evi) tarafından geniş ve şiddetli susturma kampanyalarının failleri olarak adlandırılan Çin, Ruanda, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde yaşanan olayların buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu belirtti.
Dünya genelinde ihlaller artıyor
Myanmar'da yaşanan askeri darbe, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin tutuklanması, Hindistan'da, çiftçilerin son zamanlarda gerçekleştirdiği protesto dalgası sonucunda internetin kapatılması, sosyal medya kısıtlamaları ve gazetecilerin sindirilmesi gibi sonuçlara neden olduğu belirtilen analizde, Donald Trump'ın seçimi bozma girişimi ve ardından Kongre Binası'na yapılan şiddetli saldırısı gibi örnekler sıralanıyor.
Dünyanın sadece yüzde 8,4'ünde tam bir demokrasi yaşanıyor
Londra merkezli araştırma ve analiz grubu Economist Intelligence Unit , Çarşamba günü yayınlanan bir raporla demokrasi endeksindeki düşüşü ölçtü. 167 ülkedeki demokrasinin durumunu seçim süreçleri ve sivil özgürlükler gibi önlemlere dayalı olarak değerlendiren yıllık anket, geçen yıl dünyanın sadece yüzde 8,4'ünün tam bir demokraside yaşarken üçte birinden fazlasının otoriter yönetim altında yaşadığını ortaya koydu. Küresel ortalama puan, demokrasi endeksinde 10 üzerinden 5,37'ye düştü - EIU'nun endekse 2006'da başlamasından bu yana en düşük puan.
Pandemide inan hakları kötüleşti
Freedom House, ekim ayında, koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana en az 80 ülkede demokrasi ve insan haklarının kötüleştiğini tespit eden bir rapor yayınladı .
“Demokrasinin gerilediğine şüphe yok, ancak nedenini tam olarak açıklamak daha zor” diyen Washinton Post yazarı Adam Taylor, “Bunun nedenlerinden biri, pek çok ülkenin benzeri görülmemiş kısıtlamalar getirdiği halk sağlığı krizi olan ve hala devam eden salgındır. Ekonomist , kardeş örgütün indeksinin bir özetinde bu hafta , "İnsanların doğal bağışıklığının olmadığı yeni, ölümcül bir hastalıkla karşı karşıya kalan çoğu insan, felaket bir yaşam kaybını önlemenin bir miktar geçici özgürlük kaybını haklı çıkardığı sonucuna vardı. Ancak demokrasiye yönelik tehdit koronavirüs ile ortaya çıkmadı” diyor.
Freedom House'dan alınan veriler, 100'den fazla ülkenin 2016'dan bu yana özgürlük seviyelerinin düştüğünü, ancak çok azının kazanç sağladığını gösteriyor. Bu arada EIU'nun küresel demokrasi endeksi 2015'ten bu yana her yıl düşüyor.
Küreselleşme demokrasiyi değil baskıyı küreselleştirdi
“Bu fikir, bir zamanlar Batı'da popüler olan küreselleşmenin giderek demokratikleşen bir dünyaya yol açacağı fikrine meydan okuyor” denilen analiz şöyle devam ediyor:
“Çoğunlukla sınırları aşan demokratikleşme ve insan hakları değil, baskıdır. Yine Freedom House'dan Perşembe günü yayınlanan bir raporda, örgütün devlet destekli suikastlar, adam kaçırmalar, saldırılar, tutuklamalar ve hukuka aykırı sınır dışı etmeleri içeren 2014 yılından bu yana 608 “doğrudan, fiziksel ... uluslararası baskı” vakası olduğu ortaya çıktı”
“Eğilimi tersine çevirmek kolay değil”
Taylor analizinde, Demokrasileri ve insan haklarını savunanlar için eğilimi tersine çevirmek kolay olmayacak. Başkan Biden göreve başlamadan önce görev süresinin ilk yılında küresel bir demokrasi zirvesine ev sahipliği yapma fikrini duyurdu . Bu, Myanmar ve Rusya gibi yerlerde görülen bazı sorunları ele almak için benzer düşünen ülkeleri bir araya getirebilir” dedi.
(Makalenin orijinali için: https://www.washingtonpost.com/world/2021/02/04/democracies-backslide-myanmar-india-united-states/)
Washinton Post