Yaban Mersini Çayı Tarifi Ve Faydaları

Yaban Mersini Çayı Kanseri önleyici etkisi vardır

Yaban Mersini Çayı Tarifi Ve Faydaları




Yaban Mersini Çayı Tarifi Ve Faydaları

Yaban Mersini Çayı makalemizde vereceğimiz zayıflama çayı tarifimiz Latincede Vaccinium mytrillus olarak bilinen yaban mersini bitkisi çayıdır. Fundagiller ailesine ait küçük bodur bir çalı bitkisi türüdür olan yaban mersini bitkisi genellikle dağlık alanlarda bulunur. Koyu mavi renkte meyvelere sahiptir. Bitkinin anavatanı kuzey yarım küredir. Yüz yılardır insanoğlu tarafından hem meyveleri tüketilmekte hemde yaprakları yaban mersini çayı yapımında kullanılmaktadır.

Yaban mersini bitkisi yaz kış yaprak dökmez. Çiğ tüketildiğine acı olmayan fakat ekşi bir tat bırakır. Bitkisi 40 santimetre kadar büyük ve yaz ayları sonunda toplanır. Meyvesi günlük tüketimde reçel, marmelat ve komposto yapımında kullanılmasının yanında aynı zamanda ilaç ve kozmetik sanayi tarafından da kullanılmaktadır.

Yaban Mersini Çayı Faydaları Nelerdir?

Farklı meyveler tüketiminin hastalıklar üzerinde olumlu etkilerde bulunduğu bilinmektedir. Bu etkiyi sağlayan meyvelerde bulunan fitokimyasal adı verilen bileşiklerdir. Yaban mersini meyvesinin dolaşım sistemine (kalp ve damar hastalıkları) faydaları bulunmaktadır. Aynı zamanda diyabet hastalarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Yüksek antioksidan içerdiği bilinmektedir. Yaban mersininin faydaları arasında ayrıca kan dolaşımını hızlandırması ve göz sağlığına iyi gelmesi de vardır. Bunlara ek olarak idrar sökücü ve iltihap önleyici etkisi de bulunmaktadır.

Aynı zamanda yaban mersini içerdiği fenolik bileşikler sayesinde antimikrobial etki göstererek hastalıklardan korunmanızı sağlar.

İyi bir besin kaynağı: Yaban mersini yoğun besleyici içeriğe sahip bir meyvedir. Düşük kalorilidir ve aynı zamanda yaban mersini yüksek lif içerir ve sindirime yardımcı olur. Yaban mersini meyvesi Vitamin içeriği olarak C, B6, K vitaminlerini içermektedir. Potasyum, bakır, sodyum ve mangan içeriği zengindir. Aynı zamanda meyveler içersin de en fazla antioksidana sahip meyvedir.

Güçlü bir antioksidan

Yaban mersini güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Kalp, damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara neden olan serbest radikallerin hücrelere vereceği zararın etkilerini hafifletir.

Cilde çok faydalı: Yaban mersini bileşikleri içerisinde antsiyanin (meyvelere mavi, mor yada kırmızı rengi veren madde) maddesi içermektedir. Antisiyanin DNA yenilenmesine yardımcı olan meyvedir. Bu sebeple kırışıklık, sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkin rol oynar. Aynı zamanda cildin üzerinde ki toz, UV ışınları, rüzgar gibi aşındırıcı dış etkilerin verdiği hasarı hafifletir.

Kötü kolestrolü engeller: Yaban mersini içerisinde ki lifler ve kötü kolesterol LDL’i(kötü kolestrol) çözme etkisine sahiptir. Bu sebeple kalp hastalıklarına ve kalp kaslarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda tansiyon düşürücü etkisi vardır.

Diyabetli hastalar için uygun: Yüksek fiber içeriği ve düşük şeker oranı ile diyabet hastaları için uygun bir diyettir.


Yaban Mersini Çayı Kanseri önleyici etkisi vardır

Yaban mersini içerdiği pterostilbene (kolon ve karaciğer kanserine karşı etkili bir madde) ve ellagik asit sayesinde kansere tedavi edici etki gösterir. Bunlarla birlikte yaban mersini meyvesinde bulunan antisiyonin, diğer antioksidanlar, bakır ve C vitamininin etkili karşımı sayesinde de vücut bağışık sistemini geliştirici etki gösterir.

Kilo kaybını kolaylaştırır: Yaban mersini meyvesi hem taze meyve olarak hemde çay yapılarak tüketildiğinde yüksek fiber içeriği sayesinde tokluk hissi sağlamaktadır. Bir adet yaban mersini meyvesi 84 kaloridir ve 15 gram karbonhidrat içerir.

İltihap yatıştırıcı etkisi vardır: Yaban mersini içerdiği antioksidanlar sayesinde iltihap yatıştırıcı etki göstermektedir.

İdrar yolları enfeksiyonlarını tedavi eder: Yaban mersini idrar yolları enfeksiyonuna sebep olan E. Coli gibi hastalık yapıcı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.

Bütün bu faydalarının yanında yaban mersini göz sağlığına da etki etmektede ve yaşlılıkla gelen göz bozukluklarının gecikmesini sağlamaktadır. Kemik gelişimine katkı sağlar ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda zentin yağı ve yaban mersini karşımının saçlara uygulanması saç köklerini güçlendirici etki sağlamaktadır. Yaban mersinin çayının faydaları da meyvesi gibi etki etmektedir.

Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sıcak Yaban mersini çayı tarifi: Bir bardak yaban mersini çayı hazırlamak için 1 veya 1.5 çay bardağı taze yaban mersini meyvesi kullanılması yeterli olacaktır. Aroma arttırması açısından yaprakları ile beraber kaynatılabilir. Meyvenin ve yaprakların uzun süre suda kalması acılık oluşturmaktadır. Eğer sadece yaprakları kullanarak çay hazırlamak istenirse 1 bardak çay için 1 yemek kaşığı yaban mersini yaprağı kullanılması yeterli olacaktır.

Soğuk yaban mersini ve yeşil çay tarifi: Sıcak yaz günlerinde de sıcak yaban merisini çayı için sıcaktan iyice bayılmanıza veya sıcak diye yaban mersinin faydalarından uzak kalmanıza gerek yok. Tabi ki son yıllarda oldukça moda olan yaban mersini ile smoothie tariflerine de göz atabilirsiniz fakat biz size farklı bir tarif sunacağız. Hem faydalı hemde oldukça antioksidan yönünden zengin olacak olan bu tarifte yaban mersini ve yeşil çay beraber kullanılıyor. Bu buzlu Antioksidan Zengin yaban mersini ve Yeşil Çay hafif ve ferahtır ve bağışıklık sisteminize güzel bir destek verecek antioksidanlarla yüklüdür.

Malzemeler:

6 bardak su

4 yeşil çay poşeti (veya isteğe göre kuru veya taze yeşil çay olabilir)

1 bardak taze veya donmuş yaban mersini

1/4 ila 1/3 fincan bal (tatlılık seviyesini nasıl sevdiğinize bağlı)

3 yemek kaşığı taze limon suyu

buz küpleri, limon dilimleri ve garnitür için taze nane yaprakları

Çayı Ne Zaman Nasıl Tüketmeliyiz?

Soğuk yeşil çay ve yaban mersini çayı tarifi:

Suyu hemen hemen büyük bir tencerede kaynatın.

Yeşil çay poşetlerini tencereye ekleyin ve kapakla kapatın. 3 dakika kadar demlenmesini bekleyin.

Daha sonra çay poşetlerini çıkarın.

Çayı bir karıştırıcıya dökün. Yaban mersini ekleyin ve birkaç saniye karıştırın.

Çayı bir süzgeçten büyük bir sürahi içine dökün. Tüm meyve suyunu almak için püreli meyveleri süzgecin içine itmek spatula yardımı ile ezin.

Çözünceye kadar balda karıştırın.

Limon suyunu karıştırın.

Servis yapmadan önce buzdolabında soğutun.

Buz üzerinde uzun bardakta servis yapın.

Limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyin.

KURUTULMUŞ YABAN MERSİNİ KULLANILABİLİR Mİ?

Kurutulmuş yaban mersini meyvesi kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Meyvelerin dokusu değişse de aynı lezzete sahip olur.

Yaban mersini çayı yan etkileri nelerdir?

Kan inceltici etki: Yaban mersini kan inceltici etki gösterir. Bu sebeple kan inceltici ilaç alarak tedavi görenler ve hemofili gibi kan hastalığına sahip olanların uzak durması gerekmektedir.

Alerjisi olanlar: Yaban mersinine alerjisi olanlarda kaşıntı, nefes darlığı ve yutkunmada zorlanma gibi olumsuz etkiler görünmektedir.

Kan şekeri etkisi: Kandaki glikoz seviyesini çok fazla düşürerek olumsuz etkiler yatabilir.

NOT: Ailesel ailesi olarak içilecek olan çayların poşet çay olmamasına ve evde kendiniz hazırlamanıza dikkat etmenizi öneririz. Bütün firmaları kapsamamakla birlikte genellikle poşet çaylarda boyar maddeler bulunmaktadır. Bu boyar maddeler gıda boyasından üretilse de evde kendiniz hazırladığınız gibi olamaz. Ayrıca bir çay hazırlarken verilen emekle birlikte gelen o psikolojik desteğin etkisi de küçümsenemez. Sağlıkla kalın.

Kaynaklar:

  1. Antimicrobial properties of wild fruits
  1. Benefits of blueberries I organicfacts
  1. The harvest to kitchen
  1. Berry anthocyanins as novel antioxidants in human health and disease prevention
  1. Effect of a wild blueberry (Vaccinium angustifolium) drink intervention on markers of oxidative stress, inflammation and endothelial function in humans with cardiovascular risk factors
  2. Berries: Improving Human Health and Healthy Aging, and Promoting Quality Life—A Review