Yanlış kararların faturasını millet ödüyor!

MAHKEMELERİN YANLIŞ KARARLARININ FATURASINI VATANDAŞ ÖDÜYOR

Yanlış kararların faturasını millet ödüyor!




Yanlış kararların faturasını millet ödüyor!

Adalet terazisi bozulunca olan yine vatandaşa oluyor! Mahkemelerden çıkan yanlış kararlar AYM’den dönüyor ama devlet, milyonlarca lira tazminata mahkûm oluyor.

Bünyamin Güler
Bünyamin Güler
Adalet terazisinin bozulmasının faturası da vatandaşa çıkıyor! Mahkemelerden çıkan yanlış kararlar neticesinde her yıl devletin kasasından milyonlarca lira çıkıyor. 2022 yılının ilk 5 ayında Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru dosyalarında verdiği tazminat kararı 255 milyonu geçti.  Vatandaşlar hem yargılanırken mağdur olurken hem de yargının verdiği yanlış kararların faturasını vergileriyle ödeyerek ikinci kez mağdur oluyor.

MAHKEMELERİN YANLIŞ KARARLARININ FATURASINI VATANDAŞ ÖDÜYOR

Türkiye’de yargının verdiği yanlış kararlar, AYM’den tazminat olarak dönüyor. AYM’ye bireysel başvurular ihlallerden dolayı her yıl katlanırken, başvuruların önemli bir kısmı için de yüksek mahkemeden tazminat olarak dönüyor. AYM Başkanı Zühtü Arslan, geçtiğimiz günlerde AYM’ye yapılan bireysel başvuru sayılarının 110 bine yaklaştığını açıklarken, bunun yarısından fazlasının ise ihlalle sonuçlanması devletin kasasından yüklü miktarda tazminatların çıkmasına neden oluyor.

Resmi verilere göre sadece 2022 yılının ilk 5 ayında devletin bütçesinden “bireysel başvuru tazminat ödemeleri” başlığı altında 255 milyon 156 bin TL ödendiği ortaya çıktı. Devlet vatandaşa Mayıs ayında 65 milyon TL tazminat öderken, Nisan ayında ise bu rakam 122 milyon 172 bin TL olarak kayıtlara geçti.

BİREYSEL BAŞVURU 110 BİNE YAKLAŞTI

Öte yandan Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular her yıl katlanarak artıyor. AYM Başkanı Arslan, mevcut durumda yaklaşık 110 bin bireysel başvuru bulunduğunu kaydederken, mahkemeye 2020 yılında yapılan başvuru sayısı 40 bin 402 idi. 2021 yılında ise bu sayı yüzde 65 oranında artış göstererek, 66 bin 121’e yükseldi. Bu yılın yalnızca ilk 5,5 ayında ise başvuru sayısı 62 bin 205’i buldu. İstatistiklere göre yapılan başvuruların yarısından fazlasının ise ne yazık ki ihlalle sonuçlandığı görülüyor.

MİLLİ GAZETE