YANUKOVİÇ'İN TEMYİZ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
OCAK 2019 13 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
YANUKOVİÇ'İN TEMYİZ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Kıyiv Temyiz Mahkemesinin, Obolon Bölge Mahkemesinin Yanukoviç hakkında devlete ihanet suçlaması çerçevesinde aldığı 13 yıl hapis cezası kararının geçerli olduğuna karar verdi.
Devrik Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in avukatı, 2 Ekim 2020 tarihinde verilen mahkeme kararının “siyasi” olduğunu nitelendirdi. Avukat, Ukrayna Yüksek Mahkemesinde karara itiraz edeceğini ifade etti.
OCAK 2019 13 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Kıyiv’in Obolon Bölge Mahkemesi, 24 Ocak 2019 tarihinde Yanukoviç’i vatana ihanet ve saldırgan savaşa yataklık etmekten suçlu buldu ve onu 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Euromeydan olayları sonrasında Ukrayna’dan Rusya’ya kaçan eski Cumhurbaşkanı mahkeme sürecine katılmamıştı. Yanukoviç, halen Rusya’da yaşamaya devam ediyor. Yanukoviç’in ismi halen bir dizi davada sanık olarak geçiyor.
KIRIM’IN İŞGALİ
Rus yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in 2013’ün sonlarında, Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşmasını imzalamayacağını açıklamasıyla başkent Kiev’de Batı yanlılarının başlattığı protestolar, yönetimin devrilmesine neden oldu. Aylar süren protesto gösterilerinden sonra 21 Şubat 2014 tarihinde Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya’ya kaçtı. Ukrayna’daki siyasi istikrarsızlığı fırsat olarak kullanan Rusya Kırım’ın işgali operasyonununu başlattı.
İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde sözde referandum düzenlendi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, “Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin” bir anlaşma imzaladılar.
İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, dünyanın birçok ülkesi Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna Kırım’ı, geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak görüyor ve 7 Ekim 2015 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından ilgili yasa imzalandı.
Avrupa birliği ve ABD, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.
Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.
QHA