Yargı Kararlarının Yüzde 99'u Geçersiz: Sami Selçuk’tan Çarpıcı Açıklama

Yargıda Reform Şart

Yargı Kararlarının Yüzde 99'u Geçersiz: Sami Selçuk’tan Çarpıcı Açıklama




Yargı Kararlarının Yüzde 99'u Geçersiz: Sami Selçuk’tan Çarpıcı Açıklama

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Türk Demokrasi Vakfı’nın düzenlediği toplantıda konuşan Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Türkiye'deki yargı sisteminin işleyişini sert bir dille eleştirdi. Selçuk, kritik davalarda mahkeme yargıçlarının sürekli değişmesinin hukukun temel prensiplerine aykırı olduğunu belirterek, “Yargının verdiği kararların yüzde 99’u geçersiz. Dünyanın hiçbir yerinde mahkeme devam ederken yargıç değişmez” dedi.

Hak Arama Özgürlüğü Kısıtlı

Selçuk, Türkiye'de vatandaşların hak arama özgürlüğünün ciddi şekilde kısıtlandığını ifade etti. “Ben bile hak arama özgürlüğümü kullanamıyorum. Mahkemenin ne karar vereceğini bilmiyorum, ne zaman karar vereceğini hiç bilmiyorum. İki hürriyete dokunamazsınız: ifade ve inanç hürriyeti. Hukuk insanın içiyle ilgilenmez” diye konuştu. Bu açıklamalar, yargı sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda kamuoyunda derin endişeler yarattı.

AYM Kararları Mahkemelerce Dikkate Alınmalı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya da aynı etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi kapsamında konuşan Özkaya, “Anayasa Mahkemesi’nin kararları sonuçları itibarıyla tüm toplumu ilgilendiren ve etkileri davanın taraflarının ötesine uzanan kararlardır” dedi.

Bireysel Başvuruların Sayısı Devasa Boyutlarda

Özkaya, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sayısının dünya ile karşılaştırıldığında “devasa boyutlarda” olduğunu vurgulayarak, şu an itibarıyla mahkemede 106 bin bireysel başvurunun derdest durumda olduğunu belirtti. 2024 yılı içinde yapılan 32 bin başvuruya dikkat çeken Özkaya, “Dolayısıyla yılda ortalama 100 binin üzerinde bir başvuru sayısıyla Anayasa Mahkemesi karşı karşıya bulunmaktadır” dedi.

İnsan Hakları Merkezde Olmalı

Özkaya, Anayasa Mahkemesi kararlarının temel hak ve özgürlüklerin korunması bağlamında büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu durum, temel hak ve özgürlüklerin korunması bağlamında Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunan kişilerin bireysel başvurularının kısa sürede incelenmesine engel olmakta ve dolayısıyla ihlallerin bir an önce giderilmesini sekteye uğratmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararlarının objektif etkisi mutlaka devreye girmelidir” ifadelerini kullandı.

Yargıda Reform Şart

Sami Selçuk ve Kadir Özkaya’nın açıklamaları, Türkiye’de yargı sisteminin acil reform ihtiyacını gözler önüne serdi. Yargı bağımsızlığının sağlanması, hak arama özgürlüğünün güvence altına alınması ve Anayasa Mahkemesi kararlarının etkin bir şekilde uygulanması, adaletin tesisinde kritik önem taşıyor.

www.yerelgundem.com 

KAYNAK: AA