Yargıtay, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini kaydetti ve kararı bozdu
ÇAPKIN HAKKINDA KARAR: BERAATİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN…
Yargıtay'dan FETÖ'nün Mülkiye yapılanması kararı: "Gülen'le görüşme 2012'de o zaman cemaatti" gerekçesi
Yargıtay, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yla ilgili kararın bozulmasına ilişkin kararın gerekçesinde, Mutlu’nun FETÖ lideri Fethullah Gülen’le yaptığı görüşmenin 2012 yılında olduğunu ve o tarihte örgütün cemaat olarak bilindiğini gösterdi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mülkiye yapılanması davasında Yargıtay da kararını verdi.
Davada sanık olarak eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Erdal Çakır, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Fatih Şahin, Murtezi Balcı, Yusuf Yavaşcan, Feyzullah Özcan, Haluk Nadir ve Yılmaz Kurt bulunuyor.
Davada yerel mahkeme, Hüseyin Avni Mutlu'yu 3 yıl 1 ay 15 gün, eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkın'a da 2 yıl 1 ay hapis cezası vermişti. İstinaf Mahkemesi ise kararı onamış, söz konusu isimler hapis cezalarını çekmişlerdi.
YARGITAY’DAN KARAR
FETÖ’nün Mülkiye yapılanması davasında Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararını verdi.
Daire, bazı sanıklar hakkında verilen kararı onarken bazı sanıkların hükmünü bozdu. Daire oy birliğiyle aldığı kararda, Necmettin Kalkan, Hüseyin Çapkın ve Hüseyin Avni Mutlu hakkında kurulan hükmün bozulmasına karar verdi.
Daire, Necmettin Kalkan’la ilgili bozma kararının gerekçesinde, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olduğuna, eylemlerinin süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösterdiğine dair yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmayan, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin kamuoyunca da bilinen operasyonel eylemlerinden sonra örgütsel nitelikte eylem ve faaliyeti tespit edilemeyen sanığın dosya kapsamındaki eylemlerinin örgüte sempati düzeyinde kaldığı gözetilmeden, atılı suçtan beraati yerine delillerin değerlendirilmesinde düşülen yanılgı sonucu yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi…” ifadelerini kullandı.
YARGITAY’DAN “GÜLEN’LE GÖRÜŞME 2012’DE O ZAMAN CEMAATTİ” GEREKÇESİ
Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yla ilgili kararın bozulmasına ilişkin kararın gerekçesinde ise, Mutlu’nun FETÖ lideri Fethullah Gülen’le yaptığı görüşmenin 2012 yılında olduğunu ve o tarihte örgütün cemaat olarak bilindiğini gösterdi.
Mutlu’yla ilgili kararda şunlar yer aldı:
“Sanığın, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ele başı Fetullah Gülen ile telefonla 2012 yılı itibariyle görüşmesinin belirtilen tarihlerde silahlı terör örgütünün kamuoyunca cemaat olarak bilinmesi ve sanığın savunmasının aksini ispatlayacak herhangi bir delilin bulunmadığı cihetle; dosya kapsamına, tanık beyanlarına ve sanık savunmasına göre; silahlı terör örgütüne yardım kapsamında herhangi bir faaliyeti tespit edilemeyen sanığın atılı suçtan beraatine karar verilmesi gerekirken, sorumluluğu suç kastı ve illiyet bağını gözetmeksizin genişleten, yerinde olmayan kabul ve gerekçeye yer verilmek suretiyle yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi…”
ÇAPKIN HAKKINDA KARAR: BERAATİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN…
Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’la ilgili kararı bozan Yargıtay, Çapkın hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini kaydetti. Kararda, “Dosya kapsamına, tanık beyanlarına ve sanık savunmasına göre; silahlı terör örgütüne yardım kapsamında herhangi bir faaliyeti tespit edilemeyen sanığın atılı suçtan beraatine karar verilmesi gerekirken, sorumluluğu suç kastı ve illiyet bağını gözetmeksizin genişleten, yerinde olmayan kabul ve gerekçeye yer verilmek suretiyle yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Bozmayı gerektirmiş” ifadeleri yer aldı.
Sami Menteş
Odatv.com