Yargıtay, Kadınların Çift Emekli Aylığı Alabileceğine Hükmetti

Hem Eşten Hem Babadan Maaş Alınabiliyor

Yargıtay, Kadınların Çift Emekli Aylığı Alabileceğine Hükmetti


Babasından yetim aylığı alan İzmirli bir kadın eşinin ölümü ile birlikte bu maaşının kesildiğini ve yalnızca eşinin maaşının bağlandığını öğrendi. Mağdur, Avukat Alperen Cihan Çetinkaya aracılığı ile konuyu mahkemeye taşıdı.

Yerel mahkemeye yapılan başvuru sonrasında mağdurun talebi reddedildi. Ancak Avukat Çetinkaya tarafından Bölge Mahkemesince talep haklı buldu. Ancak bu kez SGK, Bölge Mahkemesinin verdiği kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, İzmirli kadının talebini haklı gördü ve kararı onadı.

Hem Eşten Hem Babadan Maaş Alınabiliyor

Vefat eden eşinin maaşını almaya başlayan İzmirli bir kadın, Avukat Alperen Cihan Çetinkaya aracılığıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından babasından aldığı yetim maaşı kesilince olayı yargıya taşıdı ve davayı kazandı. İzmir’de görülen dava, diğer davalar için de emsal niteliğini taşıyor. Konu hakkında açıklama yapan Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, “SGK'nın kararının hukuksuz olduğunun mahkemece  kanıtlanmıştır” dedi. Avukat Çetinkaya, yaptığı açıklamada, “Eşleri vefat eden hanımlar, eşlerini kaybetmesi durumunda eşlerinin bir maaşı varsa bu maaştan faydalanabiliyorlardı. Bunun dışında da babalarının da SSK veya Bağkur'dan emekli olması durumunda da yasalara göre yetim aylığı adı altında bir maaş bağlanmıştı. Yani hem eşten hem de babadan maaş alıyorlardı. SGK'nın 2016 tarihinden itibaren yaygın bir şekilde yetim aylığı dediğimiz bu maaşları kestiği görüldü. Vatandaşlarımız bize bu şekilde müracaatta bulundu. Biz de burada bir hukuk mücadelesi neticesinde iş mahkemesine başvurduk” ifadelerini kullandı.

Yerel mahkeme reddetti, bölge mahkemesi kabul etti.

Alperen Cihan Çetinkaya, yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine İzmir Bölge Mahkemesi'ne başvurduklarını ve buradaki davanın davacı lehinde sonuçlandığını, sonrasında Yargıtay'ın da bu kararı değiştirmediğini dile getirdi. Çetinkaya, “Öncelikle yerel mahkeme davamızı reddetti. Daha sonra bölge adliyesinde, istinaf kanun yoluna başvurduk. Orada haklılığımızı kabul ettiler. Davacının hem eşinden hem de babasından maaş alabileceğini kabul ettiler. Eşinden zaten alıyordu, ekstradan babasından da maaş bağlanabileceğini, kurumun bu işleminin hatalı olduğunu tespit etti. Dolayısıyla kurumun işlemlerinde Yargıtay yolu da açık olduğu için kurum Yargıtay'a başvurdu fakat Yargıtay da bizim davamızın haklı olduğunu, vatandaşın hem eşinden, hem babasından yetim aylığı alabileceğine karar verdi. Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin bu şekilde bir kararı var. Bu karar Türkiye'deki bütün emsal durumundaki vatandaşlar için, özellikle hanımlar için yararlı bir karardır. Şimdiden hepsine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

"SGK durumu düzeltir"

SGK'nın vefat eden eşinden maaş aldığı için yetim maaşını kestiği kadınlara yönelik bu çalışmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Çetinkaya, “SGK'nın bir çalışması var. Bununla ilgili emsaller arttığında, SGK zaten bir yorumla bu maaşı kesmişti, yine bu işlemi yaptıran talep tahsis formunda eşinden maaş aldığı belli, babasından yetim aylığını bağlayan yine SGK. Burada bir yorum farklılığıyla 2016'dan sonra yaygın bir şekilde yetim aylığını kesmeye başlamıştı. Sonradan tabii SGK'nın işleminin hatalı olduğu bu şekilde onlarca da kabul edilmiş durumda. Yargıtayın da emsal kararları var. Bu da bir emsal oldu. Neticede hukuka aykırı bir işlem, bunu SGK'nın görüp ona göre bir yorum yapacağını düşüyoruz” şeklinde konuştu.