Yargıtay “örgüt üyeliği”nde noktayı koydu: Bank Asya’da “mutat” uyarısı

Yargıtay’ın FETÖ’nün kurumu olan Bank Asya ile ilgili uyarıları dikkat çekti.

Yargıtay “örgüt üyeliği”nde noktayı koydu: Bank Asya’da “mutat” uyarısı


Yargıtay “örgüt üyeliği”nde noktayı koydu: Bank Asya’da “mutat” uyarısı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ davasında, terör örgütü üyeliğinden verilen cezaya ilişkin Bank Asya incelemesine dikkat çekti. Yargıtay içtihadında, “mutat” hesap hareketleri uyarısı yapıldı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ davasında, terör örgütü üyeliğinden verilen cezaya ilişkin Bank Asya incelemesine dikkat çekti. Yargıtay içtihadında, “mutat” hesap hareketleri uyarısı yapıldı.   

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, öğrenci olan bir sanıkla ilgili FETÖ terör örgütü üyeliğinden ceza verdi. Kararın temyiz aşamasında ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanığın davasına ilişkin Bank Asya hesap hareketlerinin dökümünün bilirkişi tarafından incelenmediğini belirtti. 

Yargıtay içtihadında, yerel mahkemenin “eksik araştırma ve yetersiz belgelere dayanılarak” karar verdiğini belirtti. 

MUTAT HESAP HAREKETLERİ

Yargıtay’ın FETÖ’nün kurumu olan Bank Asya ile ilgili uyarıları dikkat çekti.

Kararda, “mutat hesap” uyarısı yapılarak şöyle denildi: 

“FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı Asya Katılım Bankası AŞ'de gerçekleştirilen mutat hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım etmek kapsamında değerlendirilemeyeceği gözetildi.”

Odatv, Yargıtay kararını Avukat Hasan Gürbüz ve Avukat Mahir Işıkay’a sordu. 

“ÖRGÜTSEL Mİ BİREYSEL Mİ” AYRIMI

Avukat Hasan Gürbüz, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin de daha önce Bank Asya işlemleri konusunda bir içtihat yayımladığını ve bu anlamda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının “içtihat birliği”ni sağladığını yani, aynı uyarıları içerdiğini ifade etti. 

Avukat Hasan Gürbüz

Avukat Gürbüz, Yargıtay’ın FETÖ terör örgütü üyeliği kararının, sadece Bank Asya’ya para yatırma eyleminden verilemeyeceğini işaret ettiği söyleyip şu örneği verdi:  

“İstanbul’da FETÖ terör örgütü elebaşı Gülen’in çağrısından sonra sayısı yüzün üzerinde olan polisler, başka bankadan kredi çekip götürüp Bank Asya’ya yatırdılar, bu terör örgütü üyeliği faaliyetidir. Bunun dışında, kararda belirtilene göre; örgüte sempati duyuyor, kitaplarını okuyor, fikirlerini benimsiyor ise üye olduğu anlamına gelmez. Bu noktada, önceden örgüt üyeliğinden cezalandırılıyordu ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararından sonra değişti. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise kararında hesap hareketlerini inceleyin, bilirkişi raporu alın, örgütsel bazda hareket mi, bireysel mi tespit edin, diyor. Mahkemenin eksik inceleme yaptığına dikkat çekiyor.” 

“SADECE MUTAT HAREKET NE ÖRGÜT NE YARDIM DEĞİLDİR”

Avukat Mahir Işıkay ise, FETÖ terör örgütü üyeliğinin kıstaslarının bulunduğunu, buna uymayanların ve örgüte destek anlamında değerlendirilebilecek faaliyetlerin, “örgüte yardım ve yataklıktan” Yargıtay kararına göre; cezalandırılabileceğini ifade etti. 

Avukat Mahir Işıkay

Avukat Işıkay, Yargıtay kararında “örgüt üyeliği” bakımından dikkat çekilen noktaları şöyle inceledi: 

“Bu banka yasal olarak kurulmuştur, 22 Temmuz 2016’ya kadar normal bankacılık faaliyeti sürmüştür, bu nedenle de devlet kurumlarında dahi bu bankayla çalışmış olanlar, maaş ödemesi yapanlar vardır. Çalıştığınız kurum o bankayla çalışmış ise, maaşınızı oraya yatırmış ise, size kredi kartı vermiş ise, burada bir cezadan söz edilemeyeceği söyleniyor.  

Ya da bir kişinin size borcu var, ödemece yapacak, bu durumda Bank Asya’dan EFT yaptığında, ödeme alan kişi de örgüt üyesi olamaz. Bu nedenle de mağduriyetler yaşanmıştı. 

Gülen’in talimatının ardından bankaya para yatırdıysanız, o zaman örgütsel faaliyet olarak değerlendiriliyor. Ama Yargıtay bunu da ikiye ayırıyor.

Kişi, sempati duyuyor, hiç sohbetine gitmemiş, ByLock yok, bu banka vasıtasıyla, Gülen’in talimatı sonrası, bireysel olarak para yatırmış ise, örgüte üye olmamakla birlikte yardım yataklıktan ceza uygulanıyor.  

FETÖ terör örgütü üyeliği için, 20-30 kıstas var. Bunlara uyuyor ise o zaman örgüt üyesi olarak ceza uygulanıyor.  

Sadece mutat banka hareketi ise örgüt falan olmuyor, yardım da olmuyor.”

MUTAT NE DEMEK

Mutat, Türk Dili Kurumu sözlüğüne göre; “Alışılmış, alışılan” anlamına geliyor.

Caner Taşpınar 

Odatv.com