Yargıtay, Prof. Dr. Vedat Demir’e Verilen Örgüt Üyeliği Cezasını Bozdu
Basın Özgürlüğüne Vurgu
Yargıtay, Prof. Dr. Vedat Demir’e Verilen Örgüt Üyeliği Cezasını Bozdu
Yargıtay, KHK ile ihraç edilen gazeteci ve akademisyen Prof. Dr. Vedat Demir’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 6 yıl 8 ay hapis cezasını bozdu. Yargıtay kararında, basın kurumlarına el konulmasını eleştirmenin ve KHK ile kapatılan bir gazetede yazı yazmanın suç oluşturmayacağına işaret etti.
Dava Süreci ve Yargıtay Kararı
Dönemin İstanbul Üniversitesi rektörünün yaptığı ihbar sonucu, 24 Temmuz 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan ve yedi ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Prof. Dr. Vedat Demir, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin bu cezayı onaylamasının ardından, Demir dosyasını Yargıtay’a taşıdı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Demir ve beraberindeki 16 akademisyen hakkında verilen hükmü bozdu. Kararda, bir kişinin örgüt üyesi sayılabilmesi için gereken kriterler ayrıntılı olarak açıklandı. Yargıtay, “örgüt üyeliğini belirlemede ayırt edici fark, örgüt üyesinin örgüt hiyerarşisi dahilinde verilen her türlü emir ve talimatı sorgulamaksızın tamamen teslimiyet duygusuyla yerine getirmeye hazır olması ve öylece ifa etmesidir” değerlendirmesini yaptı.
Basın Özgürlüğüne Vurgu
Yargıtay, basın kurumlarına el konulmasını eleştirmenin suç olmadığına karar verdi. Bu karar, özellikle ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Yargıtay’ın bu kararı, dosyanın yeniden yargılama yapılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesiyle sonuçlandı. Yargılamanın önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor.
Geçmişte Yaşananlar
Prof. Dr. Vedat Demir, gözaltında olduğu sırada, 2 Eylül’de yayınlanan 672 sayılı KHK ile İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edildi. Demir, 7 aylık tutukluluğunun ardından 16 Şubat 2017 tarihinde tahliye edildi. Demir’in, Koza İpek grubuna bağlı Kanaltürk ve Bugün TV ile Zaman gazetesine el konulması ve yayınlarının durdurulmasına dair yaptığı değerlendirmeler suç delili olarak gösterilmişti.
AİHM Kararı
Demir’in hukuki olmayan gözaltı ve tutuklanması nedeniyle yaptığı bireysel başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmezken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 25 Haziran 2024’te yayınladığı kararında, Demir’in yetersiz delile dayalı tutukluluğunun “kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkını ihlal ettiğine hükmetti ve Türkiye’yi 5 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Bu kararlar, Prof. Dr. Vedat Demir’in hukuk mücadelesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konularında emsal teşkil edebilecek nitelikte.