Yargıtay seçimlerinin tıkanmasının nedeni “siyasi kriz” iddiası

Şentürk ismi kriz yarattı iddiası

Yargıtay seçimlerinin tıkanmasının nedeni “siyasi kriz” iddiası


Yargıtay seçimlerinin tıkanmasının nedeni “siyasi kriz” iddiası

Bir süredir MHP’nin Yargıtay’da etkili olduğu konuşuluyordu. Bu iddia seçim süreciyle iyice su yüzüne çıktı. Son oylamada son ikiye kalamayan Şentürk’ün ismi pusuladan çıktı

Bir süredir dikkatle takip edilen Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde kıyasıya bir mücadele yaşanıyor, 348 üye yeni başkanı belirlemek üzere tam 10 kez sandık başına gitti ancak sonuç çıkmadı ve seçim 11. tura kaldı. Seçimlerin uzamasının nedeni olarak AKP ile MHP’nin yeni başkan konusunda bir türlü uzlaşamaması gösteriliyor.

Mevcut Başkan Mehmet Akarca, 24 Mart 2020'de Yargıtay Başkanlığı’na seçilmişti. Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin bitmesiyle birlikte Yargıtay’da seçim heyecanı başladı. 4 gün devam eden başkalık seçim yarışında bugün 9 ve 10. tur seçimler yapıldı. Başkan adayları üye sayısının salt çoğunluğuna ulaşamadığından seçim 11. tura kaldı.

Üç isim yarıştı

Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin her turunda farklı bir isim en yüksek oyu aldı. Seçimin ilk beş turunda 5 aday yarışırken, adaylar birbirlerine yakın oylar alabildi. Yasa gereği üçüncü turda en yüksek oyu alan iki aday 4 ve 5. tura katılmaya hak kazanıyordu. Başkan Mehmet Akarca üçüncü turda en yüksek oyu alırken, Can Atalay hakkındaki AYM kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Başkanı Muhsin Şentürk ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 96’şar oy aldı. Bu nedenle, sonraki turlarda 2 yerine 3 aday yarıştı ancak adaylardan hiçbiri salt çoğunluğa ulaşamadı.

Seçim tekrarlandı

İlk seçimde aday olan Başkanvekili Adem Albayrak ve 12’inci Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal hedefledikleri oyu alamayınca yeniden aday olmadı. İkinci seçimlere Başkan Mehmet Akarca, Muhsin Şentürk ve Ömer Kerkez katıldı. 2’inci seçimin 3’ncü turunda en yüksek oyu alan Akarca ile Kerkez sonraki turlarda da baş başa yarıştı.

Şentürk ismi kriz yarattı iddiası

Bir süredir MHP’nin Yargıtay’da etkili olduğu konuşuluyordu. Bu iddia seçim süreciyle iyice su yüzüne çıktı. Son oylamada son ikiye kalamayan Şentürk’ün ismi pusuladan çıktı. 71 oy geçersiz sayıldı. Geçersiz oylarda o turlarda yarışmamasına rağmen Şentürk’ün isminin yer alması dikkat çekti.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Can Atalay kararı üzerinden Anayasa Mahkemesi’ne yönelik sert eleştirileri ve Yargıtay’a verdiği destek dikkat çekmişti. AYM’nin Can Atalay kararına direnen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeler için MHP lideri, ‘’Şerefli hakimleri yürekten kutluyorum’’ ifadelerini kullanmıştı.  Bu çerçevede Bahçeli’nin Yargıtay başkanı olarak da 3. Ceza Dairesi Başkanı Şentürk’e destek verdiği ileri sürüldü.

AKP yönetiminin ise Şentürk ismine sıcak bakmadığı ve makul olarak görülen mevcut Başkan Mehmet Akarca’nın yeniden başkan seçilmesi konusunda ısrarcı olduğu ifade edildi. Buna karşılık Yargıtay’da etkili diğer grupların da Kerkez’i desteklediği belirtildi. Bu isimlerden biri üzerinde uzlaşıldığına yönelik bir siyasi sinyal gelmemesi, üyelerin desteklediği adaylarda ısrarcı olmalarına yol açtı ve iddiaya göre seçim bu nedenle tıkandı. Seçime, yerel seçimin ardından devam edilecek. Bu süreçte, bir uzlaşma sağlanmasına yönelik temasların da devam ettiği iddia ediliyor.

T24