Yargıtay'ın AYM hamlesi bir çıkmaz: Soruşturma izni vermeye üyelerin sayısı yetmiyor

SUÇ DUYUSUSUNUN NASIL İŞLEYECEĞİ YASADA YER ALMIYOR

Yargıtay'ın AYM hamlesi bir çıkmaz: Soruşturma izni vermeye üyelerin sayısı yetmiyor


Yargıtay'ın AYM hamlesi bir çıkmaz: Soruşturma izni vermeye üyelerin sayısı yetmiyor

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi gerektiği yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, mevcut soruşturma prosedürlerini alt üst etti. Yargıtay'ın suç duyurusu 9 AYM üyesini kapsıyor. AYM'nin 15 üyesi var. Soruşturma iznini 10 üyeli AYM Genel Kurulu verecek. Ancak suçlanan 9 üye genel kurula katılamayacağı için geriye 6 üye kalıyor.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi gerektiği yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, mevcut soruşturma prosedürlerini çıkmaza soktu. AYM üyelerinin soruşturulması usulü, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da düzenleniyor. Ancak Yargtay 3. Ceza Dairesi'nin suç duyurusu 9 AYM üyesini kapsadığı için soruşturma izninin nasıl verileceği bilinmiyor.

AYM üyeleri hakkındaki soruşturma, AYM Genel Kurulu’nun kararıyla alınıyor. AYM'nin toplam 15 üyesi var. Genel Kurul'un toplanması için en az 10 üye gerekiyor. T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre ancak Can Atalay hakkındaki karar için 9 üye 'hak ihlali' dedi. Yani suç duyurusu toplam 9 üyeyi kapsıyor. Kanuna göre hakkında suç duyurusunda bulunulan üyeler, konuyla ilgili Genel Kurul oturumuna katılamıyor. Bu durumda Genel Kurul'a katılacak 6 üye kalıyor. Bir diğer deyişle Genel Kurul'un nasıl toplanacağı belirsiz.

SUÇ DUYUSUSUNUN NASIL İŞLEYECEĞİ YASADA YER ALMIYOR

Yine kanuna göre, AYM Başkanı, müstear adla yapılan veya yapıldığı anlaşılan imzasız, adressiz yahut belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikâyetleri işleme koymama hakkına sahip. Ancak somut olayda suç duyurusunda bulunan Yargıtay Başkan ve başkanvekillerinin suçlandığı bir durumda ne yapılacağı ise kanunda yer almıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay ile ilgili verdiği 25 Eylül tarihli kararda, toplam 14 üyenin imzası bulunuyor. Bu üyelerden 9’u, Atalay’ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullandı.

SUÇ DUYURUSU BAŞKAN VE BAŞKAN VEKİLLERİNİ DE KAPSIYOR

Buna göre karara imza atan üyeler, AYM Başkanı Zühtü Aslan, başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan ve Kadir Özkaya, üyeler Engin Yıldırım, Mehmet Emin Kuz, Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar, Selahaddin Menteş, Yusuf Şevki Hakyemez hakkında suç duyurusunda bulunulması bekleniyor.
Karara üyeler, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Muhterem İnce ise muhalif kaldı. Karar oturumuna üye Recai Akyel ise katılmadı.

KARAR