Yasa dışı dinlemeye tazminat yolu

“ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKI İHLAL EDİLDİ”

Yasa dışı dinlemeye tazminat yolu


Yasa dışı dinlemeye tazminat yolu

Ergenekon davası kapsamında telefonu dinlenen Özgür Açıkgöz, “uygulama hukuka aykırı” diyerek tazminat davası açtı. Yerel mahkeme davayı reddetti. Yargıtay da bu kararı onadı. Açıkgöz konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, “telefon dinlemesi hak ihlalidir” dedi ve başvurunun yerinde olduğuna hükmetti. Avukat Özgür Senger, “Bu kararla yasa boşluğu doldurulmuş Ceza Muhakemesi Kanunu’na adeta bir ekleme yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

 
FETÖ’nün kumpası olan Ergenekon davası kapsamında 13 Aralık 2012’de telefonu dinlenen Özgür Açıkgöz’e, açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Ancak takipsizliğe kadar Açıkgöz’ün telefon dinlemesi 12 kez, teknik takip kararı da 54 kez uzatıldı.

“ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKI İHLAL EDİLDİ”

Özgür Açıkgöz, takipsizlik kararından sonra telefon dinlemesinin hukuka aykırı olduğunu ve manevi zarara uğradığını ifade ederek 20 bin TL’lik tazminat davası açtı. İzmir Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda davanın reddine karar verdi. Ağır Ceza Mahkemesi kararında telefon dinlemesi tedbirinin tazminat istenebilecek hâllerin dışında olduğunu söyledi. Karar, 2018 yılında Yargıtay Ceza Dairesi tarafından da onandı.
Özgür Açıkgöz kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi, Özgür Açıkgöz’ün telefonlarının dinlenmesini “özel hayata saygı hakkını” ihlal ettiğine hükmetti. 
"Başvurucunun manevi olarak zarar gördüğünü ve zararın tanzim edilmesi gerektiğini" vurgulayan Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin tazminat talebini reddetmesini de etkili başvuru hakkını engellediğini ifade etti.

AYM, CMK’DAKİ BOŞLUĞU DOLDURDU

Kararda şu ifadeler kullanıldı: “İncelenen başvuruda özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetiyle bağlantılı olarak etkili başvuru hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. İhlalin özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyeti bağlamında oluşan zararlarının tazmini konusunda başvurucuya asgari güvenceleri içerecek şekilde etkili bir hukuk yolu imkânı sunmayan derece mahkemelerinin kararlarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda etkili başvuru hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır.”

Mağdur Özgür Açıkgöz’ün avukatı Özgür Senger, Anayasa Mahkemesi’nin kararını Odatv’ye yorumladı.

Senger, şöyle konuştu:

“Her ne kadar Ceza Muhakemesi Kanunu’nda açıkça belirtilmese de bu kararla birlikte usule aykırı şekilde telefonu dinlenen ve teknik takibe uğrayan kişilere tazminat hakkı, tartışmaya kapalı şekilde kazanılmıştır. Anayasa Mahkemesi kararı, başkaca bir kanun yolu bulunmayan ve kesin bir karar olmakla birlikte, bu mağduriyeti yaşayan kişiler için, yasa boşluğunu doldurmuş ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na adeta bir ekleme yapmıştır.”

Can Özçelik
Odatv.com