Yaşamına son veren Enes Kara’nın arkadaşları: 'Sessiz, sakin biriydi, intiharı bir süredir düşünüyordu'

DAİRENİN KAPISINDA RİSALE-İ NUR’DAN ALINTI

Yaşamına son veren Enes Kara’nın arkadaşları: 'Sessiz, sakin biriydi, intiharı bir süredir düşünüyordu'


Yaşamına son veren Enes Kara’nın arkadaşları: 'Sessiz, sakin biriydi, intiharı bir süredir düşünüyordu'

Cemaat yurdunda gördüğü ve ailesinin baskısı nedeniyle intihar eden Enes Kara’nın arkadaşları, il genelinde birçok öğrencinin cemaat yurduna mahkum olduğunu söylüyor. Enes Kara’nın kaldığı cemaat evine, hayatının son dönemine dair ayrıntılara ulaştık.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara (20), Nur cemaatine bağlı bir yurtta yaşadığı sıkıntılar, gelecek kaygısı ve ailesinin baskıları nedeniyle intihar etti. Kara, arkadaşlarıyla intihar notunu ve bir de video paylaştı.

Kaldığı yurt aslında bir daire. Mahallede yaşayanlar bu tür, cemaate ait evlerin çok fazla olduğunu ve çok fazla öğrencinin bu evlerde yaşadığını söylüyor. Sistem ise gizli yürüyor. Evin sahipleri farklı farklı kişiler ancak bu kişiler cemaate üye isimler. Bu kişiler evi satın aldıktan sonra bir hoca evde görevlendiriliyor ve her evde 5-6 öğrenci kalıyor.

DAİRENİN KAPISINDA RİSALE-İ NUR’DAN ALINTI

Enes Kara’nın Defne Apartmanı’nda kaldığı ev de bu evlerden biri. Enes, kendisi dışında 4 kişiyle paylaşıyordu bu evi. Diğer dört kişi de öğrenci. Birçok öğrenci evinde, aslında evin bir cemaat evi olduğu farkettirilmemeye çalışılsa da bu evde öyle değil. Dairenin kapısına Risale-i Nur Mektubatı’ndan bir alıntı asılmış. 

Gerçek Gündem'den Fırat Fıstık'ın haberine göre, mahalleliye göre burası 15 yıldır cemaat eviydi ve her yaz döneminde kalan öğrenciler değişiyordu. Hilalkent Mahalle Muhtarı Ali Dündar ise Enes Kara’nın üç aydır burada kaldığını söylerken, cemaat evi iddialarına, başka evlerin olduğu iddialarına karşı çıkıyor. Üstelik eleştirenleri de yalancılıkla suçluyor: “Bunları iddia edenler yalan söylüyorlar. Burası 40 daireli bir bina. Bir tane vatandaş da öğrencilere kıyak yapmış. Yani bunu yapıp da kötülük mü etmiş? Adam iyi niyetli biri, hayırsever bir vatandaş.” Muhtar Dündar, bu açıklamarın dışında bir şey söylemiyor.

“ENES ÇOK SESSİZ, SAKİN BİRİYDİ”

Enes Kara’nın sınıf arkadaşlarından Selin Güler, “Samimi değildik Enes ile. Çok sessiz, sakin, çok fazla arkadaş ortamlarında olmayan biriydi” diye tanıtıyor Enes’i. Ona göre de cemaat yurtlarının sayısı oldukça fazla. Nedenini sorduğumda ise şu yanıtı veriyor:

  • “Devlet yurtları hem çok küçük hem de gerçekten kötü. Özellikte tıp okuyan biri olarak söylüyorum, altı sene o yurtlarda kalamaz öğrenciler. İmkansız. Böyle olunca da kimisi maddiyattan kimisi ailelerin isteğiyle kimisi devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle yer bulamadıkları için o evlerde kalıyorlar.”

“DEVLET YURDU ÇIKMADIYSA TEK ÇARE CEMAAT YURDU”

Enes Kara’nın bir üst dönemi tıp fakültesi öğrencisi Deniz Dülger ise şehirde cemaat yurtlarının fazla olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sadece benim kaldığım mahallede bildiğim 4-5 tane yurt var. Cemaate bağlı kız yurdu. Çünkü devlet yurtları kesinlikle yetersiz. Özellikle Erkekler için özel yurt apart neredeyse hiç yok. Elazığ’da devlet yurdu çıkmadıysa tek çare cemaat yurdu diyebilirim.”

İNTİHARI BİR SÜREDİR DÜŞÜNÜYORMUŞ

Enes’in yakın arkadaşı olduğunu söyleyen ve Enes’in hem intihar notunu hem de videosunu attığı kişilerden Aysima ise sosyal medya paylaşımlarında şunları söyledi: “İslamı sorgulardı ama açıkça inanmadığını söylememişti bana. Ailesi cemaat yurduna yazdırmıştı. Fakat kendisi defalarca istemediğini söylemesine rağmen. Ailesi çok dindar olduğu ve tepkilerinden korktuğu için inanmadığını söylemeye cesaret edememiş.”

İntihar etmek Enes’in aklına yeni gelen bir şey de değildi. Cemaat evinde yaşadığı sıkıntılar, ailesinden gördüğü baskı ve geleceksizlik nedeniyle Enes bir süredir bunu düşünüyordu. Bir arkadaşının onu ikna etmeye çalıştığı, belki başka bir ile gitmesinin kendisi için iyi olacağını söylediği konuşmalar da ortaya çıktı.

‘CEMAATTEN BAHSETME’ UYARISI

Günışığı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün, Enes ile ilgili tıp fakültesi öğrencilerinin basın açıklaması sırasında sivil bir kişi tarafından ‘Cemaatten bahsetmeyin, konuyu siyasileştirmeyin’ denerek uyarıldığını, yanlarında bulunan sivil polislerin de tartışma çıkaran şahsa herhangi bir şey yapmadığını dile getirdi.

Akgün’ün aktardığına göre aynı şahıs basın açıklamasını okuyan öğrencinin yanına da gitmiş ve onu da cemaatten bahsetmemesi konusunda uyarmış. Açıklamayı okuyan kadın öğrenci daha sonra Akgün’ün yanına gelerek haberde cemaatten bahsetmemesini istemiş.

CUMHURİYET