Yazıcıoğlu'nun helikopteri düşmeden önce iki askeri uçak "Hava-hava atışı" görevi için kalkmıştı...
Savcılık yeni bilirkişiler görevlendirecek
Yazıcıoğlu'nun helikopteri düşmeden önce iki askeri uçak "Hava-hava atışı" görevi için kalkmıştı... İlk askeri raporlar fotoğrafın tamamını vermedi, savcılık yeni bilirkişi raporu bekliyor
Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin askeri uçaklar tarafından düşürülüp düşürülmediği araştırılıyor. Independent Türkçe, kazadan sonra hazırlanan raporlara ulaştı, ancak raporlar askeri uçak bağlantısını vermiyor. Savcılık yeni bilirkişiler görevlendirecek
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin genişletilen soruşturmada, kaza sırasında bölgede yaşanan askeri uçak hareketliliği mercek altına alınıyor.
Ana soruşturmayı yürüten Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, helikopterin askeri uçaklar tarafından düşürülüp düşürülmediğine ilişkin bilirkişi incelemesi yapmayı kararlaştırdı.
Bilirkişiler, elde edilen radar izleri ve dönemin askeri belgelerinden hareketle Yazıcıoğlu soruşturmasındaki askeri uçak muammasını çözmeye çalışacak.
Askerler reddetmişti
Bu iddia, helikopter düştükten hemen sonra da gündeme gelmişti. Ancak dönemin askeri yetkilileri helikopterin askeri uçaklar tarafından düşürülmüş olabileceği ihtimalini hep reddetti.
O dönem Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, kaza bölgesinde askeri uçak hareketliliği yaşandığı iddiası da yalanladı.
Ancak kaza bölgesine yakın alanlarda askeri uçakların olduğu radar kayıtlarıyla ortaya çıktı.
Kaza sırasında radarlar karardı
Kaza sırasında ise "bilgisayar arızası gerekçesiyle" radarlar karardı. Askeri ve sivil radar kayıtlarında, kaza anına ilişkin 4 dakika 47 saniyelik kayıtların olmadığı ortaya çıktı.
O dönem, şüpheleri güçlendiren bu iddiayı çürütmek için bir rapor hazırlandı.
İlk raporlar, uçak bağlantısını kapattı
Independent Türkçe, dönemin hava kuvvetleri makamlarına arz edilen "Gizli" ibareli rapora ulaştı.
Raporda, o anlarda havada olan MJ-524 ve HH-721 radar izli uçakların helikopterin düşmesine neden olamayacağı şu ifadelerle açıklanmaya çalışılıyordu: Harici yakıt tanklı F-16 uçağı için alçak irtifada 1,26 Mach sürat için 600 knot sürat limitinin geçilmesi gerekmektedir. Bu süratle uçulması harici yakıt tanklarına ve kanatlara hasar verecektir.
Raporun ilgili kısmında, söz konusu uçakların helikopterin düşürülme olayına karışmasının mümkün olmadığı iddia ediliyordu.
Merzifon ve Erhaç'tan iki uçak havalandı... Görevleri: Hava-hava atışı
Aynı raporda, MJ-524 radar izli uçağın, 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nın denetlemesi kapsamında Merzifon Hava Meydanı'ndan kalktığı, Erhaç Hava Meydanı'ndan D-721 görev numaralı uçağı aldığı birlikte hava-hava atışı görevi icra ederek dönüşte diğer uçağı Erhaç kontrol sahasına bırakıp Merzifon'a döndüğü kaydedildi.
Kazanın olduğu sırada, Merzifon, Erhaç ve Diyarbakır meydanlarından kalkan toplamda 20 F-16 ve F-4 uçağı vardı.
Şüpheli 3 uçaktan biri Erhaç’tan 14:47’den “keşif uçuşu” amacıyla kalkıp 15:51’de inen HK-047 iz numaralı F-4'tü.
Adil Öksüz bağlantısı
Uçağın pilotu Ali Armağan"ın bir ByLock kullanıcısı olduğu, 15 Temmuz darbe girişiminin mimarları arasında gösterilen Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'la iletişim içinde bulunduğu tespit edildi.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan Armağan firari.
Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici, ilk hazırlanan raporun yanıtılmaya yönelik hazırlanmış olabileceği ihtimali üzerinde durulması gerektiğini söylüyor.
Şüpheli uçağın ise, firari pilot Armağan’ın kullandığı F-4 olduğu görüşünde.
Ekici, başsavcılığın talimatıyla hazırlanacak bilirkişi raporuyla helikopterin uçaklar tarafından düşürülüp düşürülmediğinin ortaya çıkacağını söyledi.
ELT cihazını söken asker, cumhurbaşkanına suikast için giden ekip arasında
Kazanın ardından helikopter enkazına giderek kritik önemdeki ELT cihazını söktüğü belirtilen ekibin içinde yer alanlar arasında, 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için Marmaris'e giden isimler olduğu da anlaşıldı.
12. yılda çözülebilecek mi?
Büyük Birlik Partisi Kurucu Genel Başkanı Yazıcıoğlu, partilileri ile Kahramanmaraş'taki buluşmasını tamamlayıp Yozgat'a gitmek için helikoptere bindiğinde tarih 25 Mart 2009'du.
Saat 14.37'de havalanan helikopter, 26 dakika sonra düştü. Helikopterde bulunan kimse, enkazından sağ çıkamadı.
Olayda, Yazıcıoğlu'yla birlikte pilot İsmail Örnektepe, gazeteci İsmail Güneş, BBP İl Başkanı Erhan Üstündağ, İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı ile BBP Belediye Meclis Üyesi Adayı Murat Çetinkaya vefat etti.
12. yıla yaklaşan olayın ardından başlatılan ilk soruşturmalarda yol alınamadı.
Helikopterin kazayla mı düştüğü yoksa Yazıcıoğlu'nun bir suikasta mı kurban gittiği sorusu hep akıllarda kaldı.
Yeniden genişletilen soruşturmalarda olayda ihmali olduğu belirtilen kamu görevlilerine de dava açıldı.
The Independentturkish