Yellen'dan Çin'le 'Yapıcı ve Adil' Ekonomik Bağ Çağrısı

ABD ve Çin'in ekonomik ilişkileri

Yellen'dan Çin'le 'Yapıcı ve Adil' Ekonomik Bağ Çağrısı


Yellen'dan Çin'le 'Yapıcı ve Adil' Ekonomik Bağ Çağrısı

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, bugün Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapacağı konuşmasının bakanlık tarafından önceden yayınlanan metnine göre, Amerika'nın Çin'le ”yapıcı ve adil” ekonomik ilişkiler kurmak istediğini, ancak ulusal güvenlik çıkarlarını koruyacağını ve Çin'in yabancı rakipleri üzerinde hakimiyet kurmaya yönelik eylemlerine karşı koyacağını söyleyecek.

Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı konuşma metnine göre Yellen, üst düzey görüşmeleri engelleyen gerginlikler yaşayan dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in ekonomik ilişkilerine yönelik, Biden yönetiminin ana hedeflerini ortaya koyacak.

Çin'in yeni ekonomi yöneticileriyle biraraya gelmek için hala Pekin'i ziyaret etmeyi umduğunu kaydeden Yellen, Amerika'nın, zenginlikten teknolojik yeniliklere, dünyanın en büyük ve dinamik ekonomisi olmayı sürdürdüğünü belirtecek.

Yellen, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Fakültesi'nde yapacağı konuşmada, ”Ülkemizin başarısı, kaynaklarından ya da coğrafyasından çok insanlarımıza, değerlerimize ve kurumlarımıza bağlı. Amerikan demokrasisi, kusursuz olmasa da sürdürülebilir büyümenin temelini oluşturan fikirlerin özgürce paylaşımını ve hukukun üstünlüğünü koruyor” ifadelerine yer verecek.

Yellen, Biden yönetiminin Çin'e ilişkin ekonomik öncelikleri arasında ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını güvence altına almak, "sağlıklı" rekabeti teşvik etmek ve mümkün olduğunda iklim değişikliği, borçların hafifletilmesi ve makroekonomik istikrar gibi küresel konularda işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

Ancak Washington, Çin'in yabancı rakiplerine üstünlük sağlamak için kamu firmalarına ve yerli özel şirketlere verdiği desteği arttırması ve fikri mülkiyet hırsızlığı ve "diğer yasadışı yollar" dahil yeni uzmanlıklar edinmeye yönelik "agresif" çabaları konusundaki endişelerini açıkça dile getiriyor.

Yellen, "Hayati çıkarlarımızı savunmakta tereddüt etmeyeceğiz" diyerek Washington'un Çin'e karşı eylemlerinin yalnızca ABD güvenliği ve değerlerine ilişkin kaygılardan kaynaklandığını, amacın rekabetçi bir ekonomik avantaj elde etmek olmadığının altını çizecek.

Yellen, Washington'un, ABD'nin ekonomik çıkarlarından ödün vermek zorunda kalsa bile bu kaygılardan ödün vermeyeceğini söyleyecek.

Biden yönetiminin ”kazanan her şeyi alır” şeklinde bir rekabet arayışı içinde olmadığını açıklayacak olan Yellen, adil kurallara dayalı sağlıklı ekonomik rekabetin zaman içinde her iki ülkenin de yararına olacağını belirtecek.

Yellen, ”Spor takımları, en güçlü rakipleriyle düzenli olarak karşılaştığında daha yüksek performans sergiler. Firmalar, müşteriler için rekabet ettiğinde daha iyi ve daha ucuz ürünler imal eder” diyecek.

Çin'i, makroekonomik meselelerin ve iklim değişikliğiyle borç baskısı gibi acil çözüm isteyen küresel sorunların çözümünde Amerika'yla işbirliği yapacağı sözünü tutmaya davet eden Yellen, ”Daha fazlasının yapılması gerekiyor. Çin'i bu meselelerde bizimle çalışma sözünü tutmaya çağırıyoruz. Bunu bize bir iyilik olarak değil, dünyaya karşı ortak sorumluluk ve görev icabı yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanacak.

VOA