Yenilikçi Asya şirketleri, Türkiye’de işbirliği arayışında

“Türkiye’nin milli teknolojilerinin küresel pazarlara açılması için önemli bir adım atıyoruz!”

Yenilikçi Asya şirketleri, Türkiye’de işbirliği arayışında


KPMG’nin otomotiv sektörünü kapsayan “Sektörel Bakış 2019” başlıklı raporunda; dünyada son 10 yılda otomotiv üretiminin Avrupa ve ABD'den Asya'ya kaydığı görülüyor. Rapora göre; 2007 krizi öncesinde otomotivdeki üretim payı yüzde 26,1 olan Amerika'nın payı 2017'ye gelindiğinde yüzde 21,2'ye, Avrupa'nınki ise yüzde 31,2'den yüzde 22,28'e gerilemiş durumda. Asya'nın payının ise 10 yıllık dönemde yüzde 41,9'dan yüzde 55'e çıktığı görülüyor.

Yenilikçi teknolojileri dünyayla tanıştıran Asyalı şirketler sadece otomotivde değil 2021 yılında 55 milyar dolarlık pazar payına ulaşması beklenen robotik otomasyon teknolojisi başta olmak üzere pek çok farklı sektörde de dünyaya yön veriyor. Türkiye de son zamanlarda; büyük veri, yapay zeka, simülasyon, sistem entegrasyonu, dijital ikiz çözümleri, silahsız hava araçları ve otomotiv yan sanayi ürünleri geliştiren Asyalı şirketlerin ilgi odağında. Özellikle otomotiv ve savunma sanayi alanlarında Türkiye’de işbirliği arayışında olan bu şirketler Teknopark İstanbul ev sahipliğinde ve Asian Science Park Association (ASPA) ortaklığında 8 Ekim’de Hilton Istanbul Bosphorus’da düzenlenecek "Business Meeting ASIA 2019 Istanbul" zirvesinde Türk şirketleri ile bir araya gelecekler.

Türkiye’nin milli teknolojilerinin küresel pazarlara açılması için önemli bir adım atıyoruz!”

Asya pazarındaki yenilikçi şirketlerle Türkiye’deki markaları, Organize Sanayi Bölgesi temsilcilerini, üniversiteleri ve girişimcileri bir araya getirecek olan bu zirvenin ev sahibi olarak gurur duyduklarını söyleyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu: “Türkiye’nin milli teknolojilerinin küresel pazarlara açılması için önemli bir adım atıyoruz. Teknopark İstanbul olarak Türkiye ayağını organize ettiğimiz bu zirvede, şirketlerimiz faaliyetlerini Asyalı şirketlere anlatacaklar ve Türkiye’nin teknoloji ihracatına katma değer sunacak işbirliklerine imza atacaklar. Yine toplantıya katılan üniversite temsilcileri, OSB yetkilikleri de bu şirketlerin çalışmalarını birinci ağızdan dinleyip Türkiye’de bu teknolojilerin geliştirilmesi noktasında neler yapılabileceğini konuşabilecekler.” diyor.

 

Business Meeting ASIA 2019 Istanbul zirvesi öncesinde (7 Ekim) otomotiv sektörünün temsilcileriyle bu şirketleri bir araya getiren bir panele de imza atacaklarını ifade eden Topçu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Otomotiv sanayisinin Asya’ya kaydığı gerçeğinden hareketle ülkemizde ağırlayacağımız bu şirketler için Türkiye otomotiv sektörünü değerlendireceğimiz bir panel de organize ettik. Açılış konuşmasını Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Alankuş’un yapacağı oturumda Asyalı şirket temsilcileriyle sektördeki gelişmeler paylaşılacak.”

 

Teknopark İstanbul organizatörlüğü ile Türkiye’ye gelen Asyalı şirketlerin programında Türk savunma sanayisinin Ar-Ge merkezi Teknopark İstanbul’u ziyaret edecekleri bir teknik tur da de yer alıyor. Bu turda şirket temsilcileri teknoparkta otomotiv alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten pek çok yerli ve yabancı şirketle de görüşmeler yapacaklar.