Yıkılan binalar için CHP'li başkandan tuhaf savunma

"YAPTIĞIMIZ TESTLER HUKUKİ DEĞİLDİ"

Yıkılan binalar için  CHP'li başkandan tuhaf savunma


Yıkılan binalar için başkandan tuhaf savunma

İzmir Bayraklı'da hasarlı bina raporlarını bakanlığa göndermediği için eleştirilen dönemin Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karadağ eleştirilere cevap verdi: Yaptığımız testler hukuki değildi. Vatandaşı teşvik etmek istedik.

İzmir’de geride bıraktığımız hafta meydana gelen depremde 114 kişi hayatını kaybederken, Bayraklı en fazla can kaybının gerçekleştiği ilçe oldu. Bayraklı Belediyesi’nin ilçedeki eski binalarla ilgili raporları ise tartışmalara neden oldu. Bu binalar arasında depremde 37 kişinin vefat ettiği Rıza Bey ve 14 kişinin can verdiği Doğanlar apartmanları da bulunuyordu. Rıza Bey Apartmanı’na 2012 ve Doğanlar Apartmanı’na da 2018 yıllarında çürük raporları verilmişti.

Dönemin Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karadağ, Amerika’dan getirilen ses dalgalarıyla bina yapısının incelendiği cihazla testler yapıldığını, ancak hukuki niteliği olmasa da vatandaşı binalarını sağlamlaştırmaya teşvik etmek için bu raporları düzenlediklerini söyledi. Raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmeme nedenini “Bizimki Bakanlığa verilecek nihai testler değildi” diyerek açıklayan Karadağ, çalışmalarının vatandaş ile belediye arasında olduğunu söyledi.

Karadağ, tartışmayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Riskli bina tespiti için konu bakanlığa gittiği anda lisanslı firmalar geliyor ve onun kararının sonucu nihai oluyor. Bir kişi gitse binadan, tespit yapıldığı an 60 gün içinde binanın yıkılması gerekiyor. Bu konuda sert tutum alındığından dolayı müteahhitlerle anlaşabilenler gidiyor. Biz bunu arttırabilmek için önceden tetkik yapıp, ikna olabilmelerini sağlamak istedik. Yaptığımız tespitlerde binaların yüzde 57’sinin ağır kusurlu olduğu ortaya çıktı… Yaptığımız testler hukuki değildi. Vatandaşı teşvik etmek istedik. Şimdi bazıları çıkıyor ‘Neden Bakanlığa bildirmediniz?’ diyor. Siz ne yaptınız? Bizim üstümüzdeki kurumlar ne yaptı? Bu konuyu kurumlar arası çatışmaya dönüştürmenin anlamı yok… Raporlar hukuki olmadığı için ‘Sizin yaptığınız testler kanuni değildir’ eleştirisiyle üstü kapatılacaktı.”

"İLÇE BELEDİYELERİ BUNU ÇÖZEMEZ"

Türkiye’deki riskli binaların sağlamlaştırılması için devletin kaynak ayırması gerektiğinin altını çizen Karadağ, ilçe belediyelerinin tek başına bu sorunu çözemeyeceğini, “Bayraklı’nın 24 mahallesi var, 18’i gecekondu. Kaçak yapıların tespiti, yıktırılma kararı. 50 tane zabıta ile bunun peşine koşturan bir belediye var ve bunun yanında da riskli binalar var” sözleriyle dile getirdi.

Karadağ, Manavkuyu’nun zemini önce “Sahildeki zemin 250 metre çamur. Manhattan’daki zemin kaya zemine yakın zemin. Gökdelen bölgesi seçilmesi doğru olmamış. Ben göreve geldiğime yapılıyordu” diyerek eleştirdi, sonra da “Ama şu var mühendislik hizmeti almışlar sağlam şekilde duruyor. Artık zemin tartışmasını da bırakmak lazım” dedi. Karadağ, Manavkuyu’yu imara açanları da şöyle eleştirdi: “Bu bölgeleri imara açanları sorgulamak lazım. Yeşil alan, bamya tarlası, domates tarlası gibi bölgeydi. İmara niye açtınız? İmara açanlardan başlamak lazım. Siz deprem kuşağındaki riskli bölgeleri niye imara açıyorsunuz?”

İZMİR DEPREMİNDE SON DURUM

AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre; İzmir'deki depremde can kaybı sayısı 114 olarak belirlenirken, 1035 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 898'i taburcu edildi, 137 kişinin ise tedavisi devam ediyor. Depremle ilgili açılan soruşturmada ise 7 şüpheli tutuklandı.

KARAR / ANKA