Yunanistan Başbakanı’ndan NATO zirvesi öncesi Türkiye’ye yakınlaşma mesajı

Yunanistan ise suçlamaları reddediyor

Yunanistan Başbakanı’ndan NATO zirvesi öncesi Türkiye’ye yakınlaşma mesajı




Yunanistan Başbakanı’ndan NATO zirvesi öncesi Türkiye’ye yakınlaşma mesajı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi çerçevesinde yapacakları görüşme ile ilgili olumlu mesajlar verdi.

Brüksel'deki Avrupa Konseyi zirvesinin ardından konuşan Miçotakis, "Bu her ikimizin de yeniden seçilmesinden sonraki ilk toplantı olacak. İkimiz de hükümet dönemimizin başlarındayız ve güçlü bir halk desteğine sahibiz" dedi.

Yunan basınında yer alan haberlere göre Miçotakis, "Bu, Yunan-Türk ilişkilerinin bağlamını yeniden tanımlamak ve Yunanistan'ın birçok kez kamuoyuna açıkladığım kırmızı çizgilerinden geri adım atmadan bir yakınlaşma yolu çizmek için bir fırsattır" diye konuştu.

"Bardağın dolu tarafını görmek istiyorum. Son zamanlarda Türk hava kuvvetleri tarafından Yunan hava sahası daha az ihlal edilirken, göç konusunda Türk makamlarıyla daha iyi bir işbirliği var" diyen Miçotakis, Türkiye'den çok daha az sayıda teknenin yola çıkmasının bir Yunan başarısı olduğunu çünkü nihai varış noktalarına ulaşma ihtimallerinin sınırlı olduğunu bildiklerini söyledi.

Miçotakis ayrıca, "AB, Türkiye'yi göç konusunda desteklemek için yeterince para harcadı ve daha fazlasını da harcayabilir. Türkiye'nin müttefik olmak istediği sürece müttefik olduğunu pratikte kanıtlayabilir’’ ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'im Yunanistan sahil güvenliğinden, teknelerle geçiş yapan göçmenlerin yasadışı yollarla Türkiye'ye geri gönderildiği iddia edilen iki vakayla ilgili "açıklama ve bilgi" istemesini de değerlendirdi.

Miçotakis, 11 Nisan'da yaşandığı iddia edilen olayı "çok ciddiye aldığını" söyledi ve bir soruşturma başlatılması talimatı verdi.

Frontex'in Yunanistan'daki konuşlanmasını askıya almayı düşünebileceği yönündeki haberlerle ilgili soru üzerine Yunanistan Başbakanı, "Herhangi bir sorun her zaman iyi niyetle çözülebilir, (ancak) bahsettiğiniz konu benim dikkatimi hiç çekmedi" dedi.

Miçotakis, hükümetinin "istikrarlı bir şekilde iyi bir işbirliği" içinde olduklarını söylediği Frontex için ‘’Ortak bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum: dış sınırlarımızı korumak ve tabii ki denizde tehlikede olabilecek insanları her zaman kurtarmak" dedi.

11 Nisan’daki olay New York Times gazetesinin, bir aktivist tarafından sağlanan bir videoyu haberleştirmesiyle ortaya çıkmıştı. İddiaya göre Yunan makamları Midilli'ye ulaşan bir grup göçmeni yasadışı bir şekilde sınır dışı ederek Türk makamlarının alması için denizde bir cankurtaran botunda bıraktı.

İkincisi olayda da, bölgede devriye gezen Portekiz Frontex botunun göçmenleri taşıyan bir tekneyi durdurarak Yunan sahil güvenliğine teslim ettiği, Yunan sahil güvenliğinin de tekneyi Türk sularına geri dönmeye zorladığı iddia ediliyordu.

Atina defalarca Yunan sularına giren göçmenleri sığınma başvurusunda bulunmalarına izin vermeden Türkiye'nin deniz yetki alanına geri atmakla suçlandı. Bu uygulama "geri itme" olarak biliniyor ve yasadışı. Yunanistan'ın Türkiye ile kara sınırını geçen göçmenlere yönelik muamelesi konusunda da benzer iddialar var.

Yunanistan ise suçlamaları reddediyor ve göç politikasının "katı ama adil" olduğunu söylüyor.

voa