Yunanistan’da iktidar partisi Türk kökenli milletvekilinin PASOK’tan ihraç edilmesini istedi
Yunanistan'da kabul edilen yeni yasa ne öngörüyor?
Yunanistan’da iktidar partisi Türk kökenli milletvekilinin PASOK’tan ihraç edilmesini istedi
Yunanistan’da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi, muhalefetteki sosyalist PASOK Partisi’nin İskeçe milletvekili Burhan Baran’ın Batı Trakya’da Türk azınlığın varlığını tanıyan açıklamalarına tepki gösterdi.
Yeni Demokrasi Partisi yaptığı yazılı açıklamada, Baran’ın PASOK partisinden ihraç edilmesini istedi.
Açıklamada, “PASOK yönetimi, Yunan yasalarına saygı gösteriyor mu? Parlamentoda müftülerin seçimiyle ilgili kabul edilen yasal sürece saygı gösteriyor mu?” sorularını yöneltildi.
Baran’ın sosyal medya hesabından yaptığı son açıklamada kendisinin Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyesi olduğunu belirtmesi ve 9 Eylül’de düzenlenecek seçimde Türk azınlık üyelerine yeni müftü seçiminde oy kullanmaları yolunda çağrı yapması, iktidar partisinin tepkisine yol açtı.
Yunanistan resmi politikası, Türk azınlığı etnik olarak tanımazken, bu grubu “Yunan Müslümanları” olarak değerlendiriyor.
Atina ayrıca müftülerin azınlık üyeleri tarafından seçimine karşı çıkarken, bu din adamlarını kendi tayin etme yoluna gidiyor.
Türkiye ise Türk azınlığın yoğun bir şekilde yaşadığı İskeçe, Rodop kentlerindeki Müslümanların kendi müftülerini kendilerinin seçmesi için teşvik ediyor.
Yunanistan'da kabul edilen yeni yasa ne öngörüyor?
Yunanistan’da temmuz ayında kabul edilen yeni yasa, Müslüman azınlığın imamlardan ve İslam dini konusunda araştırma yapan eğitim görevlilerinin oluşturduğu 33 kişilik bir danışma kurulu aracılığıyla müftülük için bir liste hazırlanıp bunun Eğitim Bakanlığı’na sunulmasını öngörüyor.
Türk Dışişleri Bakanlığı, müftülüklerin işleyişiyle ilgili Yunanistan Parlamentosu’nda onaylanan yeni yasal düzenlemenin Batı Trakya Türk Azınlığının hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini ve Lozan Anlaşması’na aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirmişti.
EURO NEWS