Yunanistan’daki seçilmiş Türk müftüye hapis cezası!
Şerif, başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmuş
Yunan makamların Lozan Barış Antlaşması'na aykırı olarak merkezden müftü atamasına karşı kendi müftülerini seçen bölge müslümanlarının seçtiği Müftü İbrahim Şerif "makamı gasp" suçu nedeniyle 80 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Yunanistan'da “makamı gasp” ile suçlanan Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif, 80 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Dedeağaç (Aleksandrupolis) Asliye Mahkemesi, müftü Şerif'i, Dedeağaç bölgesindeki bir Türk köyünde kılınan Cuma namazına iştirak ettiği için “makamı gasp” suçlamasıyla yargılandığı davada suçlu buldu. Mahkeme, Şerif’in 80 gün paraya çevrilebilen hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Müftü Şerif, avukatı aracılığıyla karara itiraz ederek, bir üst mahkemeye başvurdu.
Şerif, mahkeme kararıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dedeağaç köylerinden Musaköy'de cuma namazına katılmamız, makam gasbı sayılarak, 5 Kasım 2019 tarihinde, Dedeağaç mahkemesi tarafından 80 gün cezaya çarptırıldık. Hayırlısı Allah’tan” ifadelerini kullandı.
AİHM MÜFTÜYÜ HAKLI BULMUŞTU
Gümülcine’deki Müslüman Türk halkı tarafından müftü seçilen İbrahim Şerif, “resmi makamı gasp” suçlamasıyla hakkında açılan çok sayıda davadan mahkum edilmişti. Şerif, başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmuş ve Yunanistan para cezasına çarptırılmıştı.
Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idare heyetleri devlet tarafından yapılan atama yoluyla belirleniyor. Türk azınlık ise bu uygulamalara karşı çıkarak kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor.
DIŞİŞLERİ YUNAN MAKAMLARI UYARMIŞTI
Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, yaşanan müftü tartışmalarıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı;
“Yunanistan, Türk azınlığın seçtiği müftüleri tanımayarak Lozan Barış Antlaşması'nı ihlal etmektedir. Bu kere de yanlış uygulamalarını düzeltmek yerine müftülük makamını ve azınlık müftülerini yeni kurduğu bir devlet dairesine bağlamak suretiyle ihlallerini daha da vahim bir hale getirmektedir. Yunanistan'da müftülüklerin idari statü ve yapıları ile yargı yetkilerine ilişkin kapsamlı düzenlemeler içeren söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, azınlığın dini ve hayır kuruluşlarını tesis etme ve yönetme hakkını teminat altına alan 1923 Lozan Barış Antlaşması'na aykırıdır.”
sözcü