Yurt dışı oyları Türkiye'ye nasıl götürülüyor, nerede saklanıyor?
Yurt dışından gelen oylar nasıl dağıtılacak?
Yurt dışı oyları Türkiye'ye nasıl götürülüyor, nerede saklanıyor?
Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için 20 Mayıs'ta yurt dışı temsilciliklerde başlayan oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erdi. Oy pusulaları 3 uçakla Ankara'ya götürülecek.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurt dışındaki sandıklarda 1 milyon 783 bin 107 seçmenin oy kullandığını açıkladı.
Bugün saat 10.00 itibarıyla gümrük kapılarında kullanılan oylarla birlikte yurt dışında oy kullanan toplam seçmen sayısı 1 milyon 895 bin 430'a ulaştı.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler gümrüklerde Pazar günü saat 17.00'ye kadar oy vermeye devam edebilecek.
Bugün ve yarın 3 uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na inecek uçaklardaki oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'ne nakledilerek, özel odalara konulacak.
Oylar, 28 Mayıs'ta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandıkların açılmasıyla birlikte sayılacak.
Uçaklar Esenboğa Havalimanı'na indiğinde TIR'lara yüklenen oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca, güvenli muhafaza edilmek üzere ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki alana aktarılacak.
Uçaklarda; refakat, teslim alma ve oy torbalarını Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim etmekle görevli olan Oy Torbaları Nakil Komisyonu, parti temsilcileri, diplomatik kuryeler ve bir YSK görevlisi personel yer alıyor.
Oylar, ATO Congresium'da 5 ayrı kilit takılı bir odada sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyor. Kilitlerden birinin anahtarı YSK Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanında, diğer kilit anahtarları da AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin yer aldığı 4 siyasi partinin temsilcisinde bulunuyor. Bu 5 temsilci bir araya gelmeden odanın kapısı açılamıyor.
ATO Congresium’da ayrıca hem giriş kapıları hem de içeride, güvenlik görevlileri 7/24 görev yapıyor.
Seçimler kapsamında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulmuştu.
Yurt dışı oyları, tüm yurtta ve gümrüklerde 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işlemlerinin sona ermesiyle diğer sandıklarla beraber açılacak.
Yurt dışı temsilciklerinden ve gümrüklerden gelen oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın nezaretinde yapılacak.
YSK verilerine göre 14 Mayıs seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 691 bin 287 seçmen oy kullanmıştı. Resmi verilere göre yurt dışı sandıklarda seçime katılma oranı yüzde 49,40 oldu. Gümrüklerde kullanılan oylarla birlikte toplam yurt dışı oyların sayısı 1 milyon 817 bin 10'a ulaştı.
Yurt dışından gelen oylar nasıl dağıtılacak?
Cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların genel oylarına doğrudan yansıyor. Bu oylar, adayların Türkiye'de aldığı toplam oylara ekleniyor.
Yurt dışında geçerli oylar, milletvekili seçiminde ise Türkiye'deki illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre, il seçim çevrelerinde orantılı biçimde dağıtılıyor.
Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılacak?
Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
BBC TÜRKÇE