“Yüz Yıllık Umut” Nermin Abadan Unat’a Saygı paneli gerçekleştirdi.

HOCALARIN HOCASI NERMİN ABADAN UNAT’A  “YÜZ YILLIK UMUT”  SAYGI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Yüz Yıllık Umut” Nermin Abadan Unat’a Saygı paneli gerçekleştirdi.




HOCALARIN HOCASI NERMİN ABADAN UNAT’A  “YÜZ YILLIK UMUT”  SAYGI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Cumhuriyet tarihinin yaşayan en önemli hocalarından, 1940 yılı İzmir Kız Lisesi Mezunu ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. DR. NERMİN ABADAN UNAT'ın. 100. Yaşı dolayısıyla Kız Lisesi Salonunda “Yüz Yıllık Umut” Nermin Abadan Unat’a Saygı paneli gerçekleştirdi.

İlk kadın çalışmaları, ilk göç çalışmaları, ilk siyasal katılım çalışmalarında bulunmuş öncü bir kadın akademisyen olan Nermin Abadan Unat için düzenlenen etkinliğe, yakınlarda yayınladığı kitabın adından esinlenerek "Yüzyıllık Umut" adı verildi.

Unat’ın çalışmaları ve hayatı hakkında bilgi verilen panelin moderatörlüğünü Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Seniye Nazik Işık üstlendi. Panelde, Kadın Çalışmalarında Yeni Yöntemler ve Nermin Abadan Unat başlığında Prof. Dr. Eser Köker, Siyasal İletişim Çalışmaları ve Nermin Abadan Unat başlığında Prof. Dr. Burak Özçetin ve Göç Çalışmaları ve Nermin Abadan Unat başlığında da Fulya Canşen yer aldı.

Panelin açılış konuşmalarını Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Nazlı Kayı, İKL Müdürü Suna Yoldaş Santepe, Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nilay Kökkılınç yaptı.

“MUSTAFA KEMAL KIZLARI OKUTUYORMUŞ”
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Nazlı Kayı, “Hocaların hocası, efsane hocamız Nermin Abadan Unat… Sözle söylemesi çok kısa sürse de bunu söyletebilmek 100 yıllık emekle, özveriyle, çalışkanlıkla harmanlanmış bir hayat gerektiriyor. 14 yaşına kadar Viyana’da yaşamış olan hocamız, babasının vefatından sonra, ‘Mustafa Kemal kızları okutuyormuş diyerek tek bir kelime bilmeden İzmir’imize şu an birlikte olduğumuz okula gelmiş. Hocamızla ilgili bir etkinlik yapmanın önemi dışında bu etkinliği mezun olduğu okulda İzmir Kız Lisesi’nde yapıyor olmak da bizim için çok kıymetli. Hayatımıza umut, inanç getiren, tüm kadınlara örnek olan sevgili hocamız iyi ki var. Bir nebze olsun ışığından gidebiliyorsak ne mutlu bize” diye konuştu.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer adına etkinliğe katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Av. Nilay Kökkılınç, Kökkılınç, “Sevgili Hoca'mız; iyi ki doğdunuz ve Cumhuriyet devrimlerinin gücü ile bizlere ışık oldunuz... İnanıyoruz ki, sonsuza kadar yolumuzu aydınlatmaya devam edeceksiniz” şeklinde konuştu.
“UMUDA SAYGI İÇİN BURADAYIZ”
 
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi’ne teşekkürlerini ileten İKL Müdürü Santepe, Unat’ı 100 yaşında okulunda selamlamaktan gurur duyduğunu söyledi. Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Alankuş da “Nermin hoca için çok şey söylenebilir ama galiba en öne çıkarılması gereken mücadeleciliği. Yoksa, İzmirli tüccar Mustafa Süleymanoviç ile Macar Barones Elfriede Kawinsky’in kızı olarak Viyana’da doğmuş olup da babasının ölümünden sonra, 14 yaşında tek başına trene atlayıp okumak için Türkiye’ye, İzmir’e gelişiyle başlayan, yıllarca yaptığı üniversite hocalığıyla Türkiye akademisinde siyasal iletişim, kadın çalışmaları, göç çalışmaları gibi alanların doğuşuna öncülük yapmış; hala okuyan, yazan, öğreten, politik sözünü söyleyen birisi başka hangi sözcükle anlatılabilir. Ve biz bu öncü, mücadeleci kadına, hocaların hocasının hayatının bize verdiği umuda saygı için buradayız” sözlerini kaydetti.


Sıcak ve samimi ortamda oldukça verimli geçen panel seyircilerin soruları ve sonrasında gerçekleşen plaket takdimi ile sona erdi.