Zelenski, Rusya'nın sınırdan çekildiği iddiaların cevapladı: "Henüz bir geri çekilme görmüyoruz"
Batı ülkeleri kuşkuyla yaklaşıyor
Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın sınırdan çekildiği iddiaların cevapladı: "Henüz bir geri çekilme görmüyoruz"
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna sınırından bazı birliklerini çektiği iddialarına ilişkin açıklama yaptı.
Rusya Savunma Bakanlığı bugün, ilhak ettiği Kırım bölgesinde tatbikata katılan ve ardından bölgeden ayrılan askeri birliklerin görüntülerini yayımlamıştı.
Zelenski, "Gerçeklere göre hareket ediyoruz ve henüz herhangi bir geri çekilme görmüyoruz, sadece bu yönde duyumlar alıyoruz" dedi ve ekledi:
"İnsanlar gerilimin düşürülmesini bekliyor. Biz şimdilik tüm tehditlere karşı sakinliğimiz koruyoruz çünkü bu durumla yıllardır mücadele ediyoruz, bizim için yeni bir durum değil."
Zelenski, birlikler gerçekten çekildiğinde sadece ordunun veya keşif uçaklarının değil "buna herkesin şahit olacağını" da söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken MSNBC haber kanalına yaptığı açıklamada ise, "Rusya'nın söyledikleri ve yaptıkları ayrı şeyler. Henüz geri çekilme görmedik, hatta birliklerin sınırdan çekildiğini değil sınıra doğru ilerlediğini görüyoruz" diye konuştu.
Batı ülkeleri kuşkuyla yaklaşıyor
Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre bugün sabah saatlerinde yayımlanan görüntüler, tankların, piyade savaş araçlarının ve otomatik tahrikli topçu birliklerinin Kırım bölgesinden ayrıldığını gösteriyor.
Bakanlık, bazı askerlerin Ukrayna sınır hattından çekildiğini ve tatbikattan sonra üslerine döndüğü belirtti. Ancak henüz birliklerin ne kadarının bölgeden ayrıldığı bilinmiyor.
Batı ülkeleri de bu açıklamalara ve görüntülere kuşkuyla yaklaşıyor.
ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'dan çekildiği bilgisinin henüz doğrulanmadığına, Ukrayna sınırlarında hâlâ 150 bin civarında asker bulunduğuna dikkat çekti.
'Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi hâlâ mümkün'
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın sözleri değil, hareketlerinin önemli olduğunu söyledi.
BBC'ye konuşan Wallace'a göre Rusya, şimdiye kadar geri çekilmekten ziyade birliklerini güçlendirdi ve bekleme noktalarından ayrılarak saldırı noktalarına doğru ilerledi.
Wallace, Rusya'nın bölgede sahra hastaneleri kurduğunu, Rus donanmasının ise tatbikat yaptığını belirtti.
Wallace "Bu normal bir tatbikat değil. Tatbikat yaparken bir ülkenin sınırlarına birliklerinin yüzde 60'ını yığmak normal değil" dedi ve ekledi:
"Eğer Putin isterse Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi hala mümkün görünüyor. Ama Putin henüz o kararı vermedi."
'Rusya'nın çok büyük kazançları oldu'
İngiltere Dış İstihbarat Servisi'nin (MI6) eski başkanı John Sawers ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığının bazı Batılı ülkelerin sandığı kadar yüksek olmadığını ifade etti.
BBC'ye konuşan Sawers, "Putin'in Ukrayna'yı hiçbir zaman işgal etme niyetinde olduğunu düşünmüyorum. Çok riskli bir hareket olurdu onun için" dedi ve devam etti:
"Ama bence Rusya'nın çok büyük kazançları oldu. Öncelikle Rusya'nın güvenlik talepleri tekrar gündemde. Aynı zamanda Avrupa ülkeleri, doğal gaz için Rusya'ya ne kadar bağımlı olduklarını hatırladı."
Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna krizine rağmen Avrupa Birliği'nde (AB) doğal gaz kıtlığı olmadığını ve kış ayları için yeterli doğal gaz olduğunu belirtti.
Von der Leyen, AB'nin haftalardır sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını artırmaya hazır ülkelerle görüştüğünü, Rusya'nın enerjiyi politik bir silah olarak kullanmasına karşı hazırlıklı olduklarını ekledi.
NATO savunma bakanları bugün Brüksel'de iki gün sürecek müzakerelere başlıyor.
Görüşmeler öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
Stoltenberg, bölgedeki Rus birliklerinin gitgide büyüdüğünü belirtti ve NATO'nun "En iyisi için mücadele ettiğini ama en kötüsüne de hazır olduğunu" söyledi.
"En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız"
Polonya ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ülkeden kaçmak zorunda kalan mülteciler için hazırlık yapıyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna ile doğu sınırında mülteciler için tesislerin kurulacağını açıkladı.
Morawiecki, "Önümüzdeki günlerde bu hazırlıklar üzerinde çalışacak bir takım kuracağım" dedi.
Mültecilere sağlık ve eğitim hizmetleri de sunmaya hazırlandıklarını belirten Morawiecki, "En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız" dedi.
'Saldırı düzenleme olasılığı hala yüksek'
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir saldırı düzenleme olasılığının hala çok yüksek olduğunu ancak bunun insanlara yönelik bedelinin de oldukça ağır olacağını söyledi.
ABD'nin böyle bir harekete kararlı bir şekilde yanıt vermeye hazır olduğunu dile getiren Biden, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına 150 bin civarında asker yığdığını hatırlattı.
Rus Savunma Bakanlığı'nın bazı askerlerin sınır hattından geri çekildiğini duyurmasına da değinen Biden, bunun henüz doğrulanmadığını bildirdi:
"Rus askeri birliklerinin kalıcı birliklerine döndüklerine yönelik bilgileri doğrulayabilmiş değiliz. Doğrusu, analistlerimize göre tehdit edici pozisyonlarını sürdürüyorlar."
Biden'ın konuşması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı konuşmada Moskova'nın güvenlik endişelerinin ciddi bir şekilde ele alınmasını ifade etmesinin üzerine geldi.
Biden, Rus hükümeti tarafından önerilen diplomasiye devam etme çağrısını kabul ettiğini de ifade etti.
Öte yandan ABD Başkanı, olası bir Ukrayna işgaline cevaben Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar neticesinde, Amerikan ekonomisinin enerji arzındaki kesintilerden ve fiyat artışlarından zarar görebileceği konusunda uyardı.
"Amerikan halkı, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmanın bedelinin olacağını biliyor. Bunun acısız olacağını iddia etmeyeceğim."
Rusya vatandaşlarına de seslenen Biden, "Siz bizim düşmanımız değilsiniz ve Ukrayna'ya karşı kanlı, yıkıcı bir savaş istediğinizi sanmıyorum" diye konuştu.
Putin: Rusya, Avrupa'da savaş istemiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Avrupa'da bir savaş istemediğini ve bu nedenle bir müzakere sürecini başlatmak için önerilerde bulunduklarını söyledi. Önerilerine yapıcı bir yanıt alamadığını söyleyen Putin, yine de NATO ve ABD tarafından ortaya konan ve tartışılabilecek konular olduğunu da sözlerine ekledi.
Moskova ziyareti sonrasında Alman Başbakan Olaf Scholz ile ortak bir basın toplantısında konuşan Putin, "Rusya'nın güvenliği ile ilgili temel kaygıların ortaklarımız tarafından ciddiye alınmasını umuyoruz" dedi.
Putin, Ukrayna ve Doğu Avrupa'ya orta menzilli füzelerin yerleştirilmesi gibi konuları tartışmaya devam etmeye hazır olduğunu ancak meselelerin birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi.
Scholz ise Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri birliklerini yığmasının anlaşılmaz bulduğunu; öte yandan diplomatik çabaların da tükenmediğini vurguladı.
Güvenliğin Rusya'ya karşı değil ancak Rusya ile sağlanabileceğini belirten Almanya Başbakanı, Avrupa ve NATO'nun ne denli zor olursa olsun bir çözüm bulunması gerektiği konusunda birleştiğini belirtti ve şöyle devam etti:
"Hepimizin eylemlerimizde cesur ve sorumlu olması gerekir."
Scholz, savaşın Avrupa'da düşünülemez hale geldiğini ve bunun böyle kalmasını sağlamak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi.
Bölgede "gerilimin azaltılmasını" talep ettiklerini belirten Scholz, bunun bir savaşın çıkmaması için önemli olduğunu belirtti ve müzakerelerin "çıkmaz" bir noktaya gelmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Rusya, Ukrayna sınırından bazı birliklerini çekti
15 Şubat'ta, Kırım'dan askerlerin çekildiğine dair açıklamadan bir gün önce, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna sınırının diğer bölgelerinde konuşlanmış bazı birliklerin tatbikatlarını tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı. Sınırdan kaç askerin ayrıldığını belirtilmezken bu hamlenin gerginliği azaltıp azaltmayacağı henüz belli değil.
Konuyla ilgili açıklama yapan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, "Bir dizi muharebe eğitim tatbikatı planlandığı gibi yürütüldü" dedi.
20 Şubat'ta sona erecek Rusya-Belarus ortak tatbikatı gibi bazı büyük tatbikatlar ise hâlâ devam ediyor.
Rusya'nın açıklamasının ardından bir İngiliz hükümet kaynağı, geri çekilmenin ölçeğini görmeyi beklediğini ve bu çekilmenin anlamlı olması için işgal kabiliyetinde bir fark yaratması gerektiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ise, "Bugün, Batı'nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek" dedi.
İngiltere Başbakanı: Ukrayna'dan gelen istihbarat güven verici değil
İngiltere hükümetinin Acil Durum Komitesi (COBRA) toplantısının ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'dan "karışık sinyaller" geldiğini söyledi.
İngiltere Başbakanı, Ukrayna'da açıkça "diplomatik bir açılımın işaretleri" olduğunu ancak istihbaratın "hâlâ güven verici olmadığını" söyledi.
Johnson, Ukrayna sınırı yakınında Rus sahra hastanelerinin inşa edildiğini ve daha fazla taburun sınıra yaklaştırıldığını belirterek bunların "sadece işgale hazırlık için yapılabileceğini" sözlerine ekledi.
Johnson, "diplomasi için bir yol olduğunu" söyledi ve "olumlu işaretler doğruysa bu yolu takip etme" çağrısında bulundu.
Rusya bugüne kadar 100 binden fazla askerini Ukrayna sınırına yığdı ancak bir saldırı planı olduğu iddialarını yalanladı.
Rusya'nın son hamlesinin Batı'nın korkularını yatıştırmaya yeterli olup olmayacağı henüz bilinmiyor. ABD, Rus işgalinin her an gerçekleşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına izin verilmemesinin güvence altına alınmasını istiyor. ABD ve müttefikleriyse bunu reddediyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rus gazını Batı Avrupa'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 boru hattı planının durdurulacağını açıklamıştı, ancak bunun gerçekleşmesi beklenmiyor.
Rusya'nın açıklamasından önce BBC'ye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, resmi açıklamalara rağmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin halen "muhtemel" olduğuna inandığını söylemişti.
Batılı ülkeler saldırının her an başlayabileceğini ifade ederken Ukrayna, Rus yetkililerle görüşme yapmak için davette bulunmuştu.
BBC TÜRKÇE