Zelenskiy'den Almanya'ya 'Leopard' tepkisi: Bu bir oyun değil bize tank verin
KREMLİN: TANK SEVKİYATININ SONUÇLARI OLUMSUZ OLACAK
Zelenskiy'den Almanya'ya 'Leopard' tepkisi: Bu bir oyun değil bize tank verin
Almanya’nın Ukrayna’nın çok istediği Lepoard tankları konusunda tereddütlü tutumu Zelenskiy’i çileden çıkardı. Ukrayna Devlet Başkanı, “Bu bir oyun değil, elinizde varsa bize verin. Altı ay daha konuşabilirsiniz ama burada her gün insanlar ölüyor” diye tepki gösterdi. ABD ise 2.5 milyar dolarlık bir paket daha açtı.
Rusya’nın bahar aylarında yapmayı planladığı büyük saldırı öncesi Ukrayna’nın ağır silah talebi konusunda Batı’da yaşanan tereddüt krize dönüşüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Eğer elinizde Leopard tankları varsa, onları bize verin” diyerek, Rusya ile olan savaşta Ukrayna’nın kendini savunduğunu ve Rusya’ya saldırmak gibi bir niyeti olmadığını da vurguladı.
Almanya’nın Leopard tankları konusunda çekimser kalmasını eleştiren Zelenskiy, “Bu bir oyun değil bu bir şeyi ispat etme konusu da değil. Biz Almanya’ya teşekkür ediyoruz bunu herkesin duymasını istiyorum. Ancak her gün insanlar ölüyor kadınlar tecavüze uğruyor.” diye konuştu.
Silahların susması ve Rusya’nın suçunu kabul etmesi halinde diplomatik adımların gelebileceği sinyalini veren Zelenksiy, her şeyin para olmadığını, paranın gidenleri geri getiremeyeceğini ve bazı yaraları tamir edemeyeceğini kaydetti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, çarşamba günü Davos’ta Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarının tedariki konusunda taahhütte bulunmaktan kaçınmıştı. Leopard 2 tankları Almanya’da üretildiği için Almanya bu tartışmada kilit bir rol oynuyor. Yasal olarak Alman üretimi silahların üçüncü taraflara transferinin Berlin hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.
Polonya ve Finlandiya, Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını teslim etmeye hazır olduklarını açıklamıştı. Almanya’nın ürettiği Leopard tankları Avrupa’da Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkelerinin ordularında bulunuyor. Bu arada Zelenskiy’nin, ülkesine daha çok silah yardımı yapılmasına yönelik çağrısına ABD ve bir dizi Avrupa ülkesinden olumlu yanıt geldi.
ABD, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemlerini de içeren toplam 2,5 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), 59 Bradley zırhlı araç, 90 Stryker personel taşıyıcı ve Avenger hava savunma sistemlerini de içeren askeri teçhizatı Kiev’e gönderme kararı aldı. Açıklamada, Rusya’nın işgalinin başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana ABD’nin Ukrayna’ya 26,7 milyar dolarlık destek verdiği hatırlatıldı.
Öte yandan, aralarında İngiltere ve Hollanda’nın da olduğu bir dizi ülke de Ukrayna’ya yeni yardım paketi sözü verdi. Estonya’daki bir askeri üste bir araya gelen 11 ülkenin temsilcileri ise Ukrayna’nın yeni bölgelerde hakimiyet kurması ve Rusya’nın ilerlemesinin durdurulması hedefiyle silah yardımlarını artırmaya karar verdi. İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hollanda ve Slovakya, Kiev yönetimine daha çok destek sözü verdi.
KREMLİN: TANK SEVKİYATININ SONUÇLARI OLUMSUZ OLACAK
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya olası tank sevkiyatının durumu kötüleştireceğini belirterek “Sonuçları kesinlikle olumsuz olacak. Daha önce de söylediğimiz gibi bu tür bir sevkiyat temelde hiçbir şeyi değiştirmeyecek ancak Ukrayna ve Ukrayna halkı için sorunlara yol açacak.” dedi.
Başta Almanya olmak üzere, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna’ya olası tank sevkiyatının “büyütülmemesini” isteyen Peskov, “Bu tür sevkiyatın bir şeyleri değiştirebileceğine dair önemini büyütmemek gerekiyor. Uzmanlar, bu tür sevkiyata eşlik eden sorunların farkında. Tüm bu tanklar hem bakıma hem de onarıma ihtiyaç duyuyor.” diye konuştu.
Peskov, NATO’nun Ukrayna’daki sürece gittikçe daha fazla müdahil olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
“Çatışmanın gerçekten yukarı doğru bir sarmal şeklinde geliştiğini görüyoruz. NATO ülkelerinin bu çatışmaya giderek artan dolaylı ve bazen doğrudan müdahil olduğunu görüyoruz. Bu katılımın artarak devam ettiğini gösteren açıklamalar duyuyoruz.”
KARAR