Zerdeçal Çayı ve Faydaları

Zerdeçal nedir, ne değildir?

Zerdeçal Çayı ve Faydaları


Bir yerimiz ağrıyınca, kendimizi biraz halsiz hissedince, biraz enerjiye ihtiyacımız olunca doğaya sarılmak en iyisidir. Çünkü doğada her derdin devası var. Elbette ki; hastalıklarda öncelikle modern tıbbın gösterdiği yolu tercih etmeli, ama söz konusu olan sağlık bulmak, daha doğrusu hastalıkları önceden önleyebilmek olduğunda doğadan, doğal olandan iyi yok. Zaten büyüklerimizin mutfak dolaplarında ilaçlardan çok bitkiler, otlar, tohumlar olmasının da en önemli sebebi doğanın bize özellikle de önleyicilik bakımından çok yardımcı olmasıdır.

Doğa deyince kokusu bize egzotik bir yerleri anımsatan, sanki çok usta şeflerin mutfağına çok yakışırmış gibi bir izlenim uyandıran zerdeçaldan bahsetmemek olmaz. Hepimiz zerdeçal nedir, nasıl kullanılır, nelere faydalıdır az çok biliriz de, zerdeçalı aktif olarak sık kullanmak daha çok usta şeflerin alanıymış gibi gelir. Ama aslında hepimizin elinin altında olması gereken zerdeçala daha yakından bakmalı, onu beslenme programımıza daha fazla katmalıyız. Bu amaç öncelikle zerdeçalın, ardından zerdeçaldan yapılan çayın faydalarına bir bakmak lazım.

Zerdeçal nedir, ne değildir?

Mutfakların vazgeçilmez, baharat sevenlerin olmazsa olmazı zerdeçal, “curcuma longa” bitkisinin kök sapından veya kökünden üretilen ve tüm dünyada sıkça tercih edilen bir baharattır. Zerdeçal denince akla ilk olarak mis gibi kokusu ve değişik aroması geliyor olsa da, aslında Ayurvedik tıpta ve geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Güneydoğu Asya kökenli olan zerdeçal zencefilgiller bitki ailesinin tanınmış ve her geçen gün de daha sık kullanılan üyelerinden birisidir. Zerdeçal, her ne kadar tüm dünyada kullanılıyor olsa da, bunun kaynağı % 78’lik bir pay ile Hindistan’dır. Hindistan’ın tüm dünyaya dağıttığı zerdeçalı yemeklerde, bazen salataların soslarında kullanırken, bir de özellikle kışın çayını demleyip afiyetle içmek lazım. Çünkü zerdeçal çayı kışın pek çok derde deva, aslında her mevsim pek çok hastalığın koruyucusudur.

Zerdeçal çayı

Zerdeçalın faydalarından hemen her yerde bahsediliyor. İşte bu faydaların pek çoğunu veren de içindeki aktif maddesi olan kurkumindir. Zerdeçala o çok güzel sarı rengini veren kurkumin, antienflamatuar özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki göstermektedir. Zerdeçalın pek çok farklı tüketim yolu olsa da en etkilisi çay olarak demlenip içilmesidir.

Zerdeçal çayı, zerdeçalın kökünün veya tozunun kaynatılmasıyla, kaynamış suda bekletilmesiyle hazırlanır ve zerdeçalı tüketmenin en etkili yoludur. Zerdeçal çayının tüketim miktarının uzmanlar tarafından önerilen dozu ise yetişkinlerde günlük 400 -600 miligram toz zerdeçal ya da 1 -3 gram rendelenmiş veya kurutulmuş zerdeçal kökü şeklindedir. Ayrıca zerdeçalın tüm faydalarını edinebilmek içinse zerdeçalın saf olduğundan emin olmak, bu amaçla evde rendelenerek kullanılması önerilmektedir.

Zerdeçal çayının faydaları nelerdir?

Zerdeçalın sıklıkla tüketilmesinin bir sebebi sahip olduğu tat iken, bir diğer ve aslında daha önemli sebebi de birçok alanda sağladığı faydalardır. Özellikle de zerdeçalı çay olarak tüketmenin maksimum yarar sağladığı biliniyor.

  • Artrit sorunlarını hafifletir!

Zerdeçalın içerdiği kurkumin adlı madde antienflamatuvar özelliğe sahip olduğundan artritin en çok şikayet edilen semptomlarını azaltır. Hem de ilaçların muhtemel zararları, yan etkileri olmadan şifa bulmak mümkün olur.

  • Bağışıklık sistemini destekler!

Zerdeçalın etkin maddesi olan kurkumin; antioksidan, antienflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kurkumin vücutta immünomodülatör olarak görev yaptığından bağışıklık sistemini kansere karşı da çalıştırır.

  • Kalp sağlığını korur!

Zerdeçalın faydalarına dair yapılan pek çok araştırma antioksidan ve antienflamatuar özelliklerini göstermektedir. Bu etkileriyle zerdeçal çayının kalp sağlığına yararlı olduğu, kalbi koruduğu bilinir.

  • Kanserin önler ve kanserle mücadeleye yardımcı olur!

Zerdeçaldaki kurkumin, vücutta pek çok farklı fayda gösterdiği gibi kansere karşı da çok etkilidir. Kurkumin, antioksidan ve antienflamatuar özellikte olduğundan hücrelerin zarar görmesi, mutasyon geçirmesi ve kansere dönüşmesi riskini azaltmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar kurkuminin tümörlere karşı etkili olduğunu, tümörlerin ve kanser hücrelerinin yayılmasını engellediğini gösteriyor. Ayrıca zerdeçal çayı tüketiminin kanser hastalıklarında alınan kemoterapi ve radyasyon terapisinin etkilerine karşı nasıl bir reaksiyon gösterdiği ise hala araştırılıyor.

  • Bağırsak fonksiyonlarını destekler!

Zerdeçalın içerdiği kurkumin maddesi geleneksel tıpta uzun bir süredir sindirim sisteminin sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar kurkuminin huzursuz bağırsak sendromu sebebiyle oluşan acıyı ve diğer şikayetleri azalttığını gösteriyor. Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişiler zerdeçal çayı içtiklerinde yaşam kalitesi artmakta, kurkumin sayesinde gıdaların mideden ince bağırsağa geçiş süresi, yani midenin boşalma süresi kısalmaktadır.

  • Alzheimer’ı önler ve hafifletir!

Zerdeçalın içindeki kurkuminin zihinsel fonksiyonlarını artırıcı, güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Kurkuminin bazı nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalar da bulunmaktadır. Kurkuminin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri hücre hasarını, enflamasyonu ve amiloid plaklarının oluşumunu engellemektedir. Tüm bunlarla birlikte her derde deva kurkumin, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan ve nörodejeneratif hastalıklara neden olduğu düşünülen protein değişimlerini de engelleyebiliyor. Bu bağlamda zerdeçalın özellikle de çay olarak tüketimi başta Alzheimer olmak üzere pek çok zihinsel işlev yavaşlamasından kaynaklanan hastalıkları önlediği bilinmektedir.

  • Karaciğer sağlığını korur ve safra kesesi taşı oluşumunu engeller!

Kurkumin adlı madde vücudu karaciğer hasarına karşı koruyucu etkisi ile bilinmektedir. Düzenli olarak zerdeçal çayı tüketimi ile yeterli miktarda alınabilen kurkumin, karaciğer ve safra kesesi sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir, safra üretimini artırır ve karaciğer hücrelerini safrada bulunan zararlı maddelerden korur.

  • Diyabet hastalığını hafifletir!

Zerdeçalın bilinen faydalarının çoğunluğu içindeki kurkumin adlı maddelerden kaynaklanıyor. Bu bağlamda kurkumin geleneksel tıpta diyabet tedavisi için kullanılıyor. Çünkü kurkuminin kan şekerini dengeleyici etkisi bulunmaktadır.

  • Akciğer hastalıklarının tedavisine yardım eder!

Kurkuminin antienflamatuar ve antioksidan özellikleri bulunduğundan kronik akciğer hastalıklarının semptomlarını azaltabildiği görülmüştür. Bu konuda yapılan araştırmalar düzenli olarak zerdeçal çayı tüketimi sayesinde alınan kurkuminin astım, akciğer doku sertleşmesi, kistik fibrozis, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif pulmoner akciğer hastalığı tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Zerdeçal çayı nasıl hazırlanır?

Zerdeçalın içindeki en önemli ve en etkin madde olan kurkumini en iyi şekilde alabilmenin yolu, zerdeçal çayı tüketimidir. Düzenli olarak zerdeçal çayı tüketerek kurkuminin vücuda sağladığı faydaları almak mümkün olur. Bu sebeple de zerdeçal çayı tüketmeye özen göstermek gerekir.

Zerdeçal çayı demlemek için; 1 adet zerdeçal kökü veya tozu, 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı zerdeçal, çeyrek limon, 1 tatlı kaşığı bala ihtiyaç var.

Zerdeçal çayı hazırlamak için zerdeçal kökü kullanılacaksa kökü parçalayarak toz haline getirmek gerekiyor. Zerdeçal tozu kullanılacaksa da 1 çay kaşığı yeterli olur.

Zerdeçal çayı hazırlarken öncelikle 2 bardak su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra parçalanıp toz haline getirilen zerdeçal kökü veya 1 çay kaşığı zerdeçal tozu kaynayan suyun içine eklenir. İçine 1 çay kaşığı zerdeçal katılır. Ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika demlenmesi beklenir ve ılık olarak içilir. Zerdeçal çayını sade olarak tüketmek biraz acı gelebilir. Bu sebeple çayın içine bal ve limon da eklenebilir. Bu şekilde tüketimi daha lezzetli olacaktır.

 

https://idilyazar.com/zerdecal-cayi-ve-faydalari