“Zorda Kalmadıkça Tuvalete Gitmiyoruz”

VOA Türkçe'ye gezdiren İmam Songül, brandadaki tütün izlerini gösteriyor.

“Zorda Kalmadıkça Tuvalete Gitmiyoruz”






“Zorda Kalmadıkça Tuvalete Gitmiyoruz”

ADIYAMAN - Depremde evleri ağır hasar gören Adıyamanlı Songül Ailesi, daha önce tütün kurutmak için kullandıkları ve "kam" adı verilen tahtaların üzerini brandayla kapatarak, içine yerleşti. Aile üyelerinden İmam Songül, kendi yaptıkları çadırdaki yaşamı anlatırken, "Zorda kalmadıkça tuvalete gitmiyoruz" dedi.

Adıyaman Yeni Mahalle’de bulunan ve tütün üreticilerinin "kam" adını verdikleri tahtalar, deprem öncesine kadar tütün kurutmak amacıyla kullanılıyordu.

Çiftçilikle uğraşan Songül ailesi de yetiştirdikleri tütünü burada kurutuyordu. Kahramanmaraş merkezli depremler ailenin evine ağır hasar verince, aile buraya taşınmak zorunda kaldı.

Tüm başvurularına rağmen çadır alamayan aile, daha önce tütün sardıkları brandalarla kamların üstünü örterek çadıra dönüştürdü. Kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırı VOA Türkçe'ye gezdiren İmam Songül, brandadaki tütün izlerini gösteriyor.

Çocuklarının soğukta kalmaması için başka çarelerinin kalmadığını söyleyen Songül, çadırdaki sobanın sönmemesi için nöbetleşe uyuduklarını dile getirdi.

Çadır ya da konteyner almak için internet üzerinden başvurduğunu kaydeden Songül henüz yanıt alamadığını ifade etti.

“Zorda kalmadıkça tuvalete gitmiyoruz”

Peki çadırda tuvalet banyo ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Songül bu soruya, “Zorda kalmadıkça tuvalete gitmiyoruz” yanıtını verdi. Tuvalet için hasarlı evlere girmek zorunda kaldıklarını belirten Songül, banyo için ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

Songül, kamlara yerleştikleri için tütünlerini bir depoya bırakmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

AFAD’ın 1 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre deprem bölgesinde 358 bin 37 çadır kuruldu.

AFAD, 11 ildeki 332 noktada çadır kentler kurulduğuna dikkat çekerek, “10 il ve 162 noktada konteyner kent kurulumları devam etmektedir. Afet bölgesinde ve afet bölgesi dışında çadır, konteyner, GSB yurtları, oteller, kamu misafirhaneleri, MEB tesisleri ve diğer tesislerde barınma hizmeti sunulan kişi sayısı 1 milyon 915 bin 687’dir” bilgisini paylaştı.

VOA